Osobní přístup i české produkty. Téměř stovka prodejen má certifikát tradičního českého obchodu

Pětadvacet prodejen rozšířilo na kongresu Samoška v Praze řady obchodů certifikovaných značkou Tradiční český obchod. Ocenění, které Asociace českého tradičního obchodu udílí od loňského ledna, se tak už dočkalo 92 českých prodejen.

Certifikát s originální značkou kvality si od předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky převzalo dvacet pět zástupců úspěšných prodejen z pěti českých nezávislých maloobchodních sítí a družstev – Jednota, COOP, Brněnka, Pramen a ENAPO. 

„Mám velkou radost z toho, jak velký zájem mezi obchodníky certifikační proces vyvolal. Mít po roce a půl téměř stovku kvalitních českých prodejen, je rozhodně úspěch. A rovněž cenná zkušenost pro obchodníky, dodavatele i zákazníky. Český obchod má co nabídnout i ve 21. století, to vnímám jako hlavní poselství,“ řekl Juračka.

Podle asociace certifikát usnadňuje zákazníkům orientaci na českém trhu s tím, že tradiční české obchody se od zahraničních řetězců v mnoha směrech liší. „Jsou mnohem pestřejší, od malých venkovských prodejen po supermarkety. Sjednocuje je však osobní přístup k zákazníkovi, příznivé ceny, převážně česká a regionální produkce, široké spektrum doplňkových služeb a znalost místního prostředí,“ uvádí asociace.

Důraz na tuzemské potraviny

Důležitým prvkem jsou právě české potraviny. Pro získání značky Tradiční český obchod je právě jedním z kritérií alespoň dvoutřetinový podíl těchto potravin v sortimentu. „Zatímco zahraniční řetězce dělají humbuk s regionálními koutky, v českých prodejnách představuje regionální produkce velkou část zboží, které byste v řetězcích jen obtížně sháněli,“ uvádí asociace.

Asociace by ale uvítala nějakou formu podpory domácích obchodníků. „Zatímco zahraniční řetězce většinou posílají své zisky domů, výnosy českých obchodů zůstávají v České republice,“ tvrdí organizace. Význam by to podle ní byl například i pro zaměstnanost. Ta je však v současnosti na velmi vysoké úrovni a firmy mají spíš problémy pracovníky sehnat.