O profesionální úklid domácností klesá zájem, lidé si začali více uklízet sami

O profesionální úklid domácností je ve srovnání s loňskem až o pětinu menší zájem, potvrdily ČT oslovené úklidové firmy. Lidé si místo využití profesionálních agentur více uklízejí sami nebo si ve snaze ušetřit nechávají uklízet méně často.

„Největší pokles poptávky je u jednorázových čištění koberců, mytí oken a předvánočních úklidů“, vypočítává předsedkyně představenstva České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková. „Zákazníci, kteří si nechávají uklízet pravidelně, své chování zatím výrazně nemění. Řada z nich se však pokouší prodloužit intervaly úklidu v domnění, že ušetří,“ popisuje.

Jednatel pražské společnosti Ondřej Němeček pokles zájmu zaznamenal i u běžného úklidu. Ve srovnání s loňskem klesl počet zákazníků o 10 až 20 procent. Za dvanáctiletou existenci firmy se s výraznějším propadem zájmu se setkal poprvé až letos.

„Zvlášť ti, co mají velké domy nebo jsou hodně zaměstnaní, budou profesionální úklid stejně potřebovat,“ myslí si Eva Kopečná, jednatelka další úklidové firmy. Všimla si ale, že si lidé nechávají uklízet méně často.

Obavy

Mezi důvody, proč firmy zaznamenávají pokles zájmu, jsou obavy z nastávající zimy a ze zdražování. „Domácnostem přišly nové zálohy, takže šetří na všem. Úklid je jedna z prvních věcí, kterou omezí a spousta lidí si řekla, že si raději uklidí sama,“ vysvětluje Němeček.

„Oproti loňsku není moc předvánočních úklidů, touto dobou už bylo plno. Teď máme o 20 až 25 procent pokles. Kontaktujeme však naše stálé zákazníky a věříme, že si nás před Vánoci znovu vyberou,“ doufá jednatelka brněnské firmy Kateřina Juřenová.

„Někteří zákazníci zjistili, že je pro ně levnější platit hospodyně načerno než platit firmu. Ty paní to udělají s vidinou vyššího příjmu, který nemusí danit. Na druhou stranu ale nemají přiznaný příjem, takže nemají nárok na nemocenskou nebo odškodnění za pracovní úraz,“ doplňuje předsedkyně Asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová Pálková.