Není papír. Nakladatelé se obávají, zda stihnou vydat knihy do Vánoc

Tiskárnám chybí papír (zdroj: ČT24)

Nakladatelé si stěžují na nedostatek papíru na výrobu knih. Tisk jednotlivých titulů má zpoždění i několik týdnů. Problém potvrzuje i Asociace českého papírenského průmyslu. Podle ní přitom nechybí jenom tiskařský papír, ale i obalový.

Spisovatelka a ilustrátorka Alena Kubínová z Hradce Králové měla už touto dobou prodávat svoji novou knihu s říkadly pro děti. Dlouho připravovaný titul se ale teprve tiskne. Chyběl vhodný papír. „Už to vypadalo, že do Vánoc kniha nevyjde. Naštěstí bude,“ komentuje poměry na trhu.

Na rozdíl od Kubínové řada dalších autorů předvánoční prodej nestihne. Zpoždění v jednotlivých zakázkách se už nepočítá na dny, ale na týdny. „Vzhledem k tomu, že jsem v tiskárně od osmdesátých let, tak mám něco za sebou, a takovou situaci jsem ještě nezažil,“ postěžoval si obchodní ředitel Fronte tiskárny Sezemice Luděk Bartoníček.

Poptávka po papíru roste v celém světě

Nedostatek papíru se projevil také v cenách. Ty od jara vzrostly o dvacet až třicet procent. Podle Asociace českého papírenského průmyslu je problém v tom, že do Česka se veškerý tiskařský papír dováží, poptávka roste po celém světě a výrobci mají nedostatečné kapacity.

„V posledních letech se na trhu projevoval menší zájem o tiskové papíry a výrobci těchto druhů papíru snižovali své výrobní kapacity,“ vysvětlil Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu.

„Jednou z příčin nedostatku papíru je také to, že Amerika nakupuje v letošním roce v Evropě, protože se údajně nedomluvila s Čínou,“ poznamenal majitel tiskárny Garamon Hradec Králové František Lahučký. Ještě větší nedostatek je prý u obalového papíru, což souvisí s růstem internetového prodeje.