Majitelé obchůdků vítají peněžní davy: Je to úžasné a zběsilé

Washington - Ve Spojených státech se objevil nový trend - peněžní dav, který bojuje proti hospodářské recesi. Na popularitě získává i díky sociálním sítím. Lidé se jejich prostřednictvím domluví, že přijdou v předem určenou dobu nakoupit do vybrané prodejny. Malí obchodníci si tak díky této netradiční aktivitě přijdou čas od času na velmi slušné peníze.

Skupina lidí se domluví na určitém čase, datu i místě. A s sebou si pak vezme i stejné množství hotovosti - obvykle to bývá 20 dolarů. Za tuto částku musí v co nejkratší době nakoupit. Lidé tak chtějí podpořit prodej a místní obchodníky. „Především to přináší větší pozornost lokalitě. Také to sem přiláká nové lidi,“ podotýká majitelka pekárny Mary Ellen Kauffmanová.

Obchodník a člen centrální obchodní organizace Richard Frescatore přiznal, že myšlenka na vytvoření peněžního davu ho napadla jednou před spaním. Když se ale podíval na internet, zjistil, že už něco takového existuje.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

„Rád podpořím věci, které pomohou místním obchodům, které patří zdejším majitelům a které podporují místní ekonomiku. Ta je do jisté míry izolována od národního hospodářství,“ tvrdí Rick Rescatore, obchodník a člen centrální obchodní organizace.

Obchod do peněžního davu může přidat kdokoli. Jen se musí vyplnit všechny informace o termínu a místě. "Za hodinu a dvacet minut jsme vydělali více než tisíc dolarů. To je úžasné číslo pro malé nezávislé firmy. Bylo to úžasné. Bylo to rychlé a zběsilé. Lidi přišli a zase odešli s nějakým velkým nákupem," říká Marty Hulse, majitel Building Character.