Hyundai staví další halu, nabere 900 lidí

Nošovice (Frýdecko-Místecko) – Nošovická automobilka Hyundai staví druhou halu na výrobu převodovek. Povolil jí to krajský úřad v Ostravě, který řešil odvolání několika subjektů proti stavebnímu povolení. Investice za zhruba 3,5 miliardy korun souvisí s plánovaným rozšířením výroby. Rozjet směnu chce závod na podzim a ještě letos plánuje přijmout 650 zaměstnanců, dalších zhruba 250 lidí potom najme v příštím roce.

Další lidi zaměstnají i subdodavatelé automobilky

Mluvčí automobilky Petr Vaněk:

„Nové zaměstnance budeme nabírat během léta. Potřebovat je budou také naši subdodavatelé.“

Stovky pracovníků budou nabírat i subdodavatelé Hyundai, kteří rovněž musí najet na třetí směnu. Jde o firmy Mobis Automotive Czech, HYSCO CZECH a Dymos Czech Republic. V automobilce bude potom při třísměnném provozu pracovat zhruba 3 500 lidí. Roční výrobní kapacita pak vzroste ze současných 200 tisíc vozů na 300 tisíc aut. „Rozjezd třetí směny bude postupný, protože se její pracovníci budou zaučovat. Také bude záležet na vývoji na trhu v Evropě,“ doplnil Vaněk.

Dokončení druhé haly na výrobu převodovek je naplánováno na příští rok. Sériová výroba v ní má začít už v srpnu. „Její stavba začala okamžitě po získání stavebního povolení,“ uvedl Vaněk. „Letos nám převodovky nebudou chybět, protože se zaměřujeme na výrobu modelu, pro který se převodovky dovážejí přímo z Koreje,“ dodal.

Stavba haly prý zhorší životní prostředí

Proti rozhodnutí stavebního úřadu o vybudování další haly podaly Občanské sdružení Střítež za zdravé životní prostředí, obec Střítež a majitelka rodinného domku v blízkosti automobilky, které odmítaly další stavby v nošovické průmyslové zóně. Podle nich výstavba ještě více zhorší životní prostředí v okolí automobilky, která vyrostla v podhůří Beskyd. Krajský úřad však jejich námitky neakceptoval a původní rozhodnutí stavebního úřadu v Dobré potvrdil.