Francouzský soud dramaticky snížil bance UBS pokutu za pomoc s daňovými úniky

Odvolací soud ve Francii vyměřil největší švýcarské bance UBS pokutu 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy korun) za to, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Podle původního verdiktu z roku 2019 měla zaplatit pokutu rekordních 4,5 miliardy eur (v přepočtu 114 miliard korun).

Francouzský soud v únoru 2019 rozhodl, že UBS umožňovala bohatým klientům ukrývat nepřiznané peníze, většinou přes daňové ráje. Vyměřil proto bance v trestněprávním řízení pokutu 3,7 miliardy eur, dalších 800 milionů eur pak měla uhradit jako škodu v občanskoprávních řízeních.

Banka nyní v odvolání usilovala o překvalifikování obvinění z praní špinavých peněz a daňových podvodů na obvinění z napomáhání k daňovým podvodům, kde je nižší trestní sazba. Francouzská prokuratura požadovala snížení na minimální částku ve výši tři miliardy eur.  

Vyšetřovatelé zjistili, že UBS kontaktovala své potenciální klienty například na sportovních akcích nebo na večírcích ve Francii. Tam jim nabízela možnosti, jak nezdaněné peníze legalizovat.

Pokuta, kterou dnes odvolací soud snížil na méně než polovinu, už zahrnuje také 800 milionů eur původně vyměřených jako náhrada škod v občanskoprávních řízeních.