Česká ekonomika mezi nejlepšími v EU, rychleji roste jen Malta

Česká ekonomika rostla za první tři čtvrtletí nejrychleji od roku 2007 (zdroj: ČT24)

Za první tři čtvrtletí letošního roku stoupla česká ekonomika meziročně o 4,4 procenta. Jde o nejlepší výsledek od roku 2007. Česko se tak řadí mezi nejlepší ekonomiky Evropské unie. Lepší je už jenom Malta.

„Česká ekonomika rostla již osm čtvrtletí, velmi dobré výsledky v roce 2015 byly však dány z velké části souhrou mimořádných faktorů. Šlo především o dočerpávání finančních prostředků z fondů EU, o nízké ceny ropy redukující firmám náklady a také o vysoké zisky firem v roce 2014, které podniky začaly uvolňovat na investice,“ uvedl Český statistický úřad.

Jednoznačně nejvíce k růstu ekonomiky přispěl průmysl, konkrétně zpracovatelský průmysl v čele s automobilkami a navazujícími odvětvími.
David Marek
hlavní ekonom společnosti Deloitte

V porovnání s celou Evropskou unií, kde se HDP za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil meziročně o 1,8 procenta, byl růst v České republice více než dvojnásobný. Ve srovnání s eurozónou (1,5 procenta) stoupl výkon české ekonomiky dokonce trojnásobně rychle, upozornili statistici.

Marek: Zpracovatelský průmysl v čele s automobilkami přispěl nejvíc k růstu (zdroj: ČT24)

Na začátku roku jsme byli až třetí

„Zatímco v prvním čtvrtletí byl meziroční růst HDP v Česku mezi členskými zeměmi podle dostupných údajů třetí nejvyšší, ve druhém a třetím čtvrtletí připadla tuzemské ekonomice druhá příčka. Podle výsledku za celých devět měsíců předstihla Česko v růstu pouze Malta,“ doplnil úřad.

Zvyšovala se průmyslová produkce. Co je pozitivní, zvyšovala se i spotřeba domácností, rostly firemní investice a pak především i veřejné investice.
Michal Brožka
hlavní analytik Raiffeisenbank

Analytici počítají s tím, že za celý letošní rok by ekonomika měla růst nejméně o 4,3 procenta. Zároveň ale upozorňují, že řada jednorázových faktorů příští rok odezní a růst HDP zpomalí.

„Vrátíme se někam zhruba ke dvouprocentnímu růstu, což je mírně nadprůměrné tempo ve srovnání s eurozónou nebo celou Evropskou unií, ale opravdu jenom mírně,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Upozornil, že ve srovnání s okolními středoevropskými zeměmi to může být znatelně méně. U Slovenska nebo Polska se podle Marka čeká více než tříprocentní růst.