Zimní počasí komplikovalo dopravu. Chladnější má být celý duben

Zatímco před týdnem panovaly v Česku téměř letní teploty, s koncem Velikonoc se vrátil zimní ráz počasí. Na řadě míst, a to i v nížinách, sněžilo a mrzlo. Některé silnice například na západě Čech byly v úterý ráno zledovatělé a ležely na nich zbytky čerstvě napadaného sněhu. Podle výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být duben chladnější, než bývá obvyklé.

V Karlovarském kraji měli kvůli počasí řidiči problémy hlavně na silnicích nižších tříd, kamiony zablokovaly ale i tah na Chomutov. „Na silnici I/13 z Boče směr Chomutov v kopci stojí kamiony a nemohou vyjet. Pro osobní vozidla je silnice s opatrností průjezdná,“ uvedla ráno krajská policejní mluvčí Eva Valtová. Podobně nákladní auta zablokovala i silnici z Bochova na Toužim.

Řidiči neskrývali překvapení z náhlého návratu zimy. „Zničehonic taková kalamita. Začalo sněžit asi v pět ráno,“ poznamenal jeden z nich. V kraji se staly desítky nehod, havarovalo i několik autobusů. Ve Františkových Lázních se střetl linkový autobus se sanitkou, nehoda se ale obešla bez zranění.

V Plzeňském kraji vyjely posypové vozy ze všech středisek, ale ne všechny. Silničáři v regionu už připravovali techniku na léto. „Takové počasí jsme nečekali, když už bylo tak hezky,“ uvedl krajský dispečer.

Také na většině území Ústeckého kraje napadl čerstvý sníh. Silničáři vyrazili ošetřovat silnice ještě v noci. Silnice na Vysočině byly po sněžení sjízdné s opatrností, teploty tam v noci klesly i na šest stupňů pod nulu. Sypače nejdřív vyjely na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku, nejméně sněžilo na Třebíčsku.

V horských oblastech na Jablonecku a Semilsku v Libereckém kraji ležel na silnicích rozbředlý sníh či jeho zbytky, v dalších částech kraje mohou mokré povrchy silnic dál namrzat. Zbytky sněhu byly i na silnici I/14 z Jablonce nad Nisou do Harrachova.

V nejvyšších polohách Orlických hor ležela ráno na silnicích slabá vrstva ujetého zledovatělého sněhu, na hřebenech Krkonoš bylo i deset stupňů pod nulou.

Vydatně sněžilo i v Moravskoslezském kraji. Jestliže v pondělí odpoledne si lidé ve Frýdku-Místku užívali až 15stupňových teplot, večer již padal sníh a do rána ho bylo deset centimetrů. 

Duben bude spíše chladnější

Zimní charakter bude mít počasí i v příštích dnech. V noci na středu, čtvrtek i pátek a vždy ráno bude mrznout. Místy se bude tvořit náledí, na horách hrozí při vydatnějším sněžení a větru také sněhové jazyky.

S koncem týdne se oteplí, ale nejspíš ne trvale. V polovině příštího týdne očekávají meteorologové další propad teplot, i když ne tak prudký jako nynější – teploty klesnou k 8 nebo 10 stupňům Celsia.

I zbytek dubna a začátek května by měl být chladnější a deštivější, než bývá obvyklé. Nejvyšší denní teploty v tomto týdnu budou kolem devíti stupňů Celsia, v dalších třech týdnech by se mělo oteplit. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Jako teplotně podprůměrný vychází z předpovědi kromě tohoto týdne také poslední týden na přelomu dubna a května. Druhý a třetí předpovídaný týden, tedy v období od 12. do 25. dubna, by teploty měly odpovídat obvyklým hodnotám.  

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 5. dubna do 2. května je 8,9 stupně Celsia. Úspěšnost měsíčního výhledu se podle ČHMÚ pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.