Do Evropy proniká arktický vzduch, přinese vlnu zimy. Na jihu kontinentu hrozí velké škody

Letošní Velikonoce přinášejí vyloženě proměnlivé počasí. Po extrémně teplém Zeleném čtvrtku se na Velký pátek citelně ochladilo, i když se teploty v podstatě dostaly k obvyklým hodnotám pro začátek dubna. Následovala místy doslova Bílá sobota s četnými sněhovými přeháňkami a pak jsme zažili slunečnou neděli na Boží hod velikonoční. A závěr Velikonoc, tedy Velikonoční pondělí střídavý ráz završí doslova dramatickou změnou, o kterou se postará výrazná studená fronta přecházející od severu až severozápadu. Za ní k nám pronikne studený původem arktický vzduch od severu. Tentokrát ale nepůjde o krátké ochlazení jako v sobotu, potrvá déle a zasáhne většinu Evropy.

 Na začátku přílivu arktického vzduchu do střední Evropy stál mimořádný, až stohektopaskalový rozdíl tlaku vzduchu mezi mohutnou tlakovou výší nad Grónskem (tlak přes 1065 hektopaskalů) a hlubokou tlakovou níží severně od Skandinávie (kolem 965 hektopaskalů). Něco takového se stává jen výjimečně a svědčí to o mimořádné dynamičnosti povětrnostní situace.

Na čele studeného vzduchu postupuje výrazná studená fronta, která se v pondělí doslova přežene přes střední Evropu k jihovýchodu za doprovodu silného větru, místy až vichřice, a také deště, přecházejícího poměrně rychle do srážek smíšených a sněžení. Ojediněle se objeví bouřky.

Studená fronta dorazí večer k Alpám, kde se zpomalí a současně se nad severním Jadranem začne prohlubovat tlaková níže. Výsledkem budou intenzivní srážky v pásu od severovýchodní Itálie přes Slovinsko až po Chorvatsko. Během noci a zítřejšího rána by v těchto oblastech mohlo místy napadnout deset až třicet centimetrů sněhu, od vyšších poloh i kolem půl metru. A protože i tady bude foukat čerstvý až silný vítr (u chorvatských břehů Jadranu hrozí zítra dokonce silná, extrémně nebezpečná, bóra), lze při sněžení čekat i podmínky blizardu.

Během úterka a středy pak studený vzduch zasáhne většinu Balkánu. Příliv arktického vzduchu se naplno projeví také v celé západní Evropě, částečně až na severu Španělska. V kombinaci s čerstvým severním větrem tak velkou část kontinentu čekají dva až tři pocitově spíš zimní než jarní dny.

Vpád studeného arktického vzduchu zasáhne do středečního rána velkou část Evropy
Zdroj: www.shmu.sk

Kromě sněhu je zřejmě největší riziko vpádu arktického vzduchu spojeno s nočním ochlazením a výrazným poklesem minimálních teplot pod bod mrazu, které povede ke značnému ohrožení vegetace. Noci z úterý na středu a ze středy na čtvrtek přinesou mráz kromě jižních částí kontinentu prakticky v celé Evropě. Minima klesnou často i pod minus tři stupně Celsia, a přízemní teploty můžou místy spadnout na minus pět až minus deset stupňů. 

V Česku je díky chladnějším vlnám v březnu riziko poškození vegetace sice poněkud menší, nicméně v mnoha státech jižně od ČR hrozí až katastrofální zničení květů ovocných stromů, vinné révy i dalších rostlin.

Arktický vzduch v Česku

V Česku se arktický vzduch projeví nízkými teplotami a opakovanými sněhovými přeháňkami, které se budou vyskytovat i v nížinách, od vyšších poloh se tak bude vytvářet sněhová pokrývka. Úterní maxima čekejme jen kolem pěti stupňů a během dne se objeví četné sněhové přeháňky, přes den v nížinách můžou být i smíšené. Nejchladnějším dnem týdne bude středa, kdy bude na většině území opět sněžit a denní teploty vystoupí jen na jeden až pět stupňů Celsia, tepleji bude na jihovýchodě, kde naměří až sedm stupňů.

Čtvrteční ranní minima v Itálii a na Balkáně klesnou místy pod 0 °C
Zdroj: Wetterzentrale.de

Navíc se přidá čerstvý severní vítr, který pocitovou teplotu stlačí místy i dost hluboko pod nulu – zimní bundy se tak ještě budou hodit. Studený bude také čtvrtek, kdy se maxima dostanou na tři až sedm stupňů a nadále se místy objeví sněhové, v nížinách i smíšené přeháňky.

A až do pátku nás čekají vesměs mrazivé noci, minima budou klesat nejčastěji na nulu až minus pět, v horských údolích se při vyjasnění a utišení větru minima dostanou i pod minus deset stupňů Celsia. Při poklesu teplot pod nulu se pak může z vody z tajícího sněhu tvořit náledí. Na horách bude mrznout i přes den, a navíc se tam při silnějším větru budou občas tvořit sněhové jazyky. Oteplení přinese pátek, kdy se odpolední teploty už dostanou většinou nad deset stupňů.

Středeční ranní minima budou ve střední i západní Evropě většinou pod nulou
Zdroj: Wetterzentrale.de

Vpády studeného, arktického vzduchu na jaře do střední Evropy sice nejsou nic výjimečného, ostatně zažili jsme je i loni. Ten, který nás čeká v tomto týdnu, bude ale svým plošným rozsahem poměrně výjimečný. A i když v Česku snad škody napáchané nočními mrazy nebudou tak velké, v jižní polovině Evropy je úroda ovoce ve značném ohrožení.