Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz

Ve věku 74 let zemřel premonstrát a první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. Oznámil to mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.

Lobkowicz stál v čele ostravsko-opavské diecéze od jejího založení v roce 1996. Příslušník známého českého šlechtického rodu začínal jako kaplan ve Frýdku, Jablunkově a Českém Těšíně. Do současnosti byl také ústředním duchovním rádcem Junáka. 

Biskupovi v posledních šesti letech začaly službu komplikovat zdravotní problémy. V roce 2016 podstoupil operaci, po zotavení se znovu zapojil do služby. S vedením diecéze mu od roku 2017 pomáhal z pozice pomocného biskupa tehdejší generální vikář Martin David.  

Vzkaz Františka Václava Lobkowicze (zdroj: ČT2)

František Lobkowicz se narodil 5. ledna 1948 v Plzni. Jeho rodiči byli Jaroslav Claude, kníže z Lobkowicz, a Gabriela z Korff-Schmising-Kerssenbrocku. Pocházel z pěti sourozenců. Mladší bratr Filip je opatem premonstrátského kláštera Teplá u Mariánských Lázní. Členem řádu premonstrátů byl také zesnulý biskup.

Studoval teologii v Litoměřicích a rakouském Innsbrucku. Na kněze byl vysvěcen kardinálem Františkem Tomáškem v srpnu 1972 v Praze. Kněžskou službu však mohl vykonávat daleko od svého domova. Působil ve farnostech Frýdek, Jablunkov a Ostrava – Mariánské Hory.

Papežem Janem Pavlem II. byl v březnu 1990 jmenován titulárním biskupem v Catabum Castra a světícím biskupem pražské arcidiecéze. Jako biskup v Praze působil do roku 1996. Papež Jan Pavel II. ho v květnu 1996 jmenoval prvním sídelním biskupem nově zřízené ostravsko-opavské diecéze.