TÉMA

František Tomášek

30 let zpět: Zemřel kardinál František Tomášek

Kardinál Tomášek zastával v letech 1977–1991 úřad pražského arcibiskupa. V období normalizace a husákovské éry byl vedle Václava Havla dalším významným obráncem lidských práv a symbolem morálního odporu proti komunistickému režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 8. 2022|

Jednání s komunisty pro něj byla utrpením, vzpomíná Tomáškův ceremoniář

Uplynulo třicet let od úmrtí pražského arcibiskupa Františka kardinála Tomáška – muže, který svou dlouholetou činností přispěl k pádu komunistického režimu v Československu. Mimo jiné se zasadil také o svatořečení Anežky České v listopadu 1989. Jaký byl v soukromí a jak prožíval poslední léta totalitního režimu? V rozhovoru pro ČT24 na něj vzpomíná jeho blízký spolupracovník a současný ředitel Strahovské knihovny P. Evermod Gejza Šidlovský.
4. 8. 2022|

Zemřel první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz

Ve věku 74 let zemřel premonstrát a první ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. V městské nemocnici Ostrava podlehl dlouhé nemoci. Oznámil to mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.
17. 2. 2022|

30 let zpět: Papež Jan Pavel II. jmenoval nového arcibiskupa pražského

Před třiceti lety jmenoval papež Jan Pavel II. nového arcibiskupa pražského. Stal se jím dosavadní biskup českobudějovický Miloslav Vlk. Ten v krátkém rozhovoru uvedl, s čím do své nové funkce přichází. Odstupující kardinál František Tomášek, který na post rezignoval z důvodu vysokého věku a špatného zdraví, pak při této příležitosti vyjádřil spokojenost s volbou papeže Jana Pavla II.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 3. 2021|

Zemřel vědec a bývalý politik František Reichel, byl jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České

Ve věku 82 let zemřel v pátek vědec a bývalý politik František Reichel, který byl také významným organizátorem církevního života. Potvrdil to v sobotu jeho syn František Reichel. Jeho otec byl v roce 1989 jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České do Vatikánu, jíž se zúčastnilo na sklonku komunistického režimu na deset tisíc věřících z Československa a krajanů žijících v exilu.
21. 11. 2020|

Za odvahu, svobodu a vaše děti. Před třiceti lety vystoupil George Bush starší na Václavském náměstí

Události 17. listopadu se ve velkém slavily před třiceti lety. Praha chystala úplně první návštěvu amerického prezidenta v dějinách. George Bush starší přiletěl 17. listopadu 1990 s manželkou Barbarou. Hlavním bodem programu bylo vystoupení před občany na Václavském náměstí. Šlo o výjimečný projev.
15. 11. 2020|

30 let zpět: Nevím, zda vím, co je to zázrak

Prezident Václav Havel a další čelní představitelé státu a církve přivítali na pražském letišti v Ruzyni papeže Jana Pavla II. Ten se stal první hlavou římskokatolické církve, která kdy navštívila české země. Podívejte se i na další okamžiky z prvního dne jeho návštěvy Československa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 4. 2020|

„Okamžik zastiňující všechny ostatní.“ Před 30 lety se Tomáš Baťa vrátil do Československa

Jen měsíc po 17. listopadu se do své vlasti vrátil Tomáš Baťa, syn zakladatele zlínského obuvnického impéria, které dokázalo expandovat do celého světa. A jak později sám přiznal, srdečné uvítání v zemi, kde mu byl po únorovém převratu zkonfiskován veškerý majetek a lidé půlstoletí žili pod komunistickou diktaturou, ho přivedlo do euforie.
14. 12. 2019|

Svatořečení Anežky si nenechalo ujít deset tisíc poutníků. Záplava Čechoslováků zaskočila i Řím

V českých zemích byl přes čtyřicet let u moci komunistický režim, když byla v Římě svatořečena česká princezna. Papež Jan Pavel II. chtěl původně přijet do Prahy, to mu však komunisté neumožnili. Do Vatikánu proto z Československa vyjelo na deset tisíc poutníků. Kněz Tomáš Halík tehdy připomněl staré proroctví, když prohlásil, že až bude Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře. Pět dnů nato začala sametová revoluce. Anežka Česká byla kanonizována 12. listopadu 1989.
12. 11. 2019|

Listopad začal už v lednu. Cesta rokem, který změnil dějiny

Okamžik je v historii vlastně fikcí, upozorňuje publicista Pavel Kosatík. Letopočty, které se děti učí ve školách nazpaměť, nás klamou. Skutečné události jsou v čase rozprostřeny do mnohem větší šíře, píše v knize České okamžiky. Platí to i pro 17. listopad. Přelomová studentská demonstrace, která spustila řetězec dalších událostí, nespadla z nebe, ale předcházely jí jiné akce, které naznačovaly blížící se změny. S mírnou nadsázkou lze napsat, že listopad začal už v lednu, jak ukazuje výběr událostí roku 1989.
11. 11. 2019|

Ukřižovaný Kristus v želivském klášteře připomíná duchovenstvo vězněné totalitou

Katolíci v klášterním kostele v Želivi na Pelhřimovsku odhalili památník, který vzpomíná řeholníky a kněze vězněné komunistickou totalitou. Autorem pamětní desky s plastikou ukřižovaného Krista je slovenský výtvarník Svetozár Ilavský.
11. 8. 2019|

Narozeniny kardinála Tomáška vedly k demonstraci proti Husákovi. Před třiceti lety přestával režim s církví bojovat

Tisíce věřících volaly před třiceti lety před Pražským hradem po náboženské svobodě. V roce 1989 už komunistický režim opouštěl tvrdou linii vůči církvím a obnovil dialog s Vatikánem. Zároveň se komunisté obávali vlivu kardinála Františka Tomáška i papežových plánů na cestu do Prahy.
7. 7. 2019|