Zemanův zdravotní stav není podle premiéra vážný. Exprezident Klaus by mohl opustit nemocnici v pátek

UDÁLOSTI: Zdravotní stav prezidenta není podle premiéra vážný (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana není vážný, jeho nemocniční pobyt vzešel z konzultace s lékaři. Rádiu Impuls to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Zeman nastoupil v úterý, aniž by to Pražský hrad zdůvodnil. V péči stejné nemocnice je i exprezident Václav Klaus. Opustit by ji podle mluvčího mohl na konci týdne.

„Jsem informován o zdravotním stavu pana prezidenta. Myslím, že nejsou žádné obavy namístě. Není ani nikdy nebyl jeho zdravotní stav vážný. Nastoupil do nemocnice po konzultaci s lékaři,“ informoval premiér Andrej Babiš. „Není potřeba spekulovat, že má nějaký problém,“ dodal. Zeman se podle něj „podrobil různým vyšetřením“, více však Babiš říct nechtěl s tím, že nemá podrobné informace.

Důvod, proč Zeman do střešovické nemocnice přijel, jeho mluvčí Jiří Ovčáček nekomentoval. „Bylo by lepší, kdyby pan mluvčí dal nějakou pozitivní zprávu. Nevím, já mu snad napíšu,“ poznamenal premiér.

Server Aktuálně.cz uvedl, že v nemocnici byl Zeman už v pátek, kdy absolvoval kontrolu u ředitele ÚVN Miroslava Zavorala. Zároveň napsal, že Zavoral, který se o hlavu státu jako pečující lékař stará, prezidentovi doporučil nepřetržitou péči. V nemocnici by tak měl Zeman zůstat do pátku.

Exprezident Klaus půjde zřejmě brzy domů

Václav Klaus, který je v téže době rovněž v péči Ústřední vojenské nemocnice, se do domácí péče přesune zřejmě také v pátek. Uvedl to jeho mluvčí Petr Macinka. „Podle ošetřujících lékařů by prezident Klaus mohl být z nemocnice propuštěn koncem týdne, takže víkend snad již bude trávit doma,“ napsal Macinka.

Bývalý prezident o víkendu podstoupil vyšetření, při němž mu lékaři zjistili vysoký tlak. Podle Novinek.cz strávil v nemocnici o víkendu dvě noci a v pondělí ho lékaři propustili domů. V úterý ho však do nemocnice přivezla služebním autem ochranná služba. „Nyní čeká na další testy v Ústřední vojenské nemocnici,“ sdělil v úterý Macinka.

Osmdesátiletý Klaus neměl v minulosti zdravotní problémy často. Jeho zdraví média sledovala v roce 2008, kdy podstoupil operaci kyčelního kloubu. V roce 2012 se podrobil operaci šedého zákalu. Na konci letošního února onemocněl covidem-19. Po přednášce pro studenty Vysoké školy ekonomické se nechal otestovat na koronavirus a výsledek byl pozitivní. Po vyšetření v nemocnici se odjel léčit domů.