Zeman: Česko by mělo Kurdům dodat i zbraně, ne jen munici

Praha – Podle prezidenta Miloše Zemana by mělo Česko proti Islámskému státu postupovat radikálněji. Kurdům by mělo na obranu proti islamistům poskytnout i zbraně, a ne jen munici, uvedl v rozhovoru pro ČTK. Hlava státu nevyloučila ani nasazení gripenů.

„Vy víte, že Kurdistánu zatím dodáváme munici, ale Kurdistán potřebuje nejenom munici, Kurdistán potřebuje i zbraně,“ uvedl Zeman. „Já samozřejmě vítám to rozhodnutí české vlády poslat tu munici, jenom bych si přál, aby ta podpora byla ještě výraznější,“ poznamenal dále.  

Vláda na konci srpna schválila pro Kurdy dodávku deseti milionů kusů munice do útočných pušek Kalašnikov, osmi milionů nábojů do kulometů, 5 000 nábojů do pancéřových pěstí a 5 000 ručních granátů ze starších zásob, se kterými česká armáda už nepočítala.   

Prezident si dovede představit i další zapojení Česka do boje proti islamistům, včetně nasazení gripenů. „No, tak ani to bych nevylučoval, ale myslím si, že Spojené státy mají v této oblasti daleko účinnější letecké síly a naše gripeny teď plní svoji funkci jednak na Islandu, jednak v Pobaltí,“ poznamenal.  

Mapa Sýrie
Zdroj: ČT24

Zeman zároveň vyjádřil přesvědčení, že by příspěvkem v boji proti Islámskému státu bylo i umístění jedné roty v počtu 150 mužů na Golanské výšiny, kde operují organizace napojené na Islámský stát. Uvedl také, že brzy přijme prezidenta iráckého autonomního Kurdistánu Masúda Barzáního.

Kurdové teď svádějí s islamisty vytrvalé boje o strategické město Kobani na syrsko-turecké hranici. Kurdům pomáhají leteckými nálety Spojené státy i další spojenci, kteří na pozice Islámského státu podnikli desítky leteckých úderů. Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. Tři sta vesnic v jeho okolí ovládají islamisté. Pokud jim padne do rukou i toto město, získají kontrolu nad souvislým územím podél celé turecké hranice. Kurdové proto žádají o akutní zásah i sousední Turecko.