Zelení představili program, do voleb je povede Magdalena Davis

Strana zelených zahájila předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

Strana zelených zahájila kampaň k podzimním volbám do Poslanecké sněmovny. Zaměřit se chce především na změny klimatu, ekologická témata nebo podporu rodin a dostupnost bydlení. Zelení chtějí řešit také problematiku sexuálního násilí. Celkem devět ze čtrnácti krajských kandidátek Zelených povedou do voleb ženy. Volební lídryní se stala spolupředsedkyně strany Magdalena Davis.

Spolupředseda Zelených Michal Berg akcentoval dopady klimatické krize, a to i v souvislosti s tornádem, které postihlo jih Moravy minulý čtvrtek. Toto téma je podle něj nepřehlédnutelné a je třeba ho řešit. Na oficiální zahájení kampaně si vzal tričko s nápisem Méně mužů v politice, čímž přiblížil druhé stěžejní téma Zelených pro letošní volby.

Zelení chtějí například státní garanci míst ve školkách pro děti od dvou let, vyšší a flexibilnější rodičovskou, aby se na ní mohli střídat otec a matka třeba po půldnech, jako například ve Švédsku. Pro podporu rodinného života zároveň hodlají prosazovat dostupnější částečné úvazky, které by měly být pro zaměstnavatele daňově zvýhodněné.

V programu zdůrazňují také nutnost řešit stále dražší bydlení, připravovat Česko na stárnutí obyvatelstva nebo zlepšovat kvalitu škol, aby dokázaly dobře pracovat s talenty i odstraňovat nerovnosti. V ekologickém programu jsou zastoupena opatření reagující na změny klimatu, ochrana krajiny či vodních zdrojů či dlouhodobě udržitelné hospodářství neničící přírodní zdroje, klima, přírodu, krajinu a zdraví.

Ženy v politice

Starostka Mníšku pod Brdy Magdalena Davis povede středočeskou kandidátku. Celkem mají Zelení v krajích devět lídryň, které chtějí ve sněmovně podle Davis zvedat ženská témata, a pět lídrů. Bez odpovídajícího zastoupení žen v politice se podle Davis mnohé problémy, které se týkají zejména žen, nevyřeší. 

„Problémy půjde řešit lépe, pokud politika přestane připomínat pánský klub,“ uvedla Davis při zahájení kampaně. Převahu mužů v politice označila za středověký přežitek. 

Zelení mají ve volebních modelech podporu zhruba mezi jedním a dvěma procenty. Potvrzuje to i poslední průzkum agentury Kantar pro Českou televizi. Ve sněmovních volbách v říjnu 2017 získali 1,46 procenta hlasů, nedosáhli tak ani na státní příspěvek. Ve sněmovních volbách hodlají podle Davis získat minimálně pět procent potřebných pro vstup do dolní parlamentní komory.