Závěr týdne bude větrný a deštivý. Meteorologové vydali výstrahu

Počasí v Česku (zdroj: ČT24)

Závěr týdne bude v Česku větrný a deštivý. Ve čtvrtek může vítr ve východní polovině republiky v nárazech dosáhnout rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout začne během pátku. O víkendu už bude foukat mírněji. Nejchladněji, v průměru kolem deseti stupňů Celsia, bude v pátek, v sobotu a v neděli se nejvyšší denní teploty dostanou na devět až třináct stupňů Celsia. V pátek a v neděli očekávají meteorologové déšť, na Šumavě může i sněžit. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„V souvislosti s tlakovou níží Ciarán, která se nachází nad Britskými ostrovy, bude dnes i u nás zesilovat proudění od jihu,“ uvedli ve čtvrtek meteorologové na sociální síti X.

ČHMÚ vydal před silným větrem výstrahu, platí od čtvrteční 12. hodiny do pátečního poledne pro východní část Královéhradeckého kraje, Kraj Vysočina a Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Teploty v pátek vystoupají na jedenáct až patnáct stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku při slunečním svitu ojediněle až na sedmnáct stupňů.

V pátek bude zataženo s deštěm, místy může být podle meteorologů vydatnější. Na Šumavě v polohách nad 1100 metrů se mohou přechodně objevit i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty se dostanou na třináct až devět stupňů Celsia, v Čechách na devět až pět stupňů. Přes den se budou pohybovat mezi šesti až jedenácti stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku mezi deseti až patnácti stupni.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem
Zdroj: ČHMÚ

V sobotu bude polojasno až oblačno, přeháňky se objeví jen ojediněle. Nejnižší noční teploty klesnou na pět až jeden stupeň Celsia a nejvyšší denní vystoupají na devět až třináct stupňů Celsia. Ve východní polovině Česka bude foukat vítr s nárazy kolem 55 kilometrů za hodinu. Podobné to bude i v neděli, obloha se ale zatáhne a na většině území se objeví déšť, na východě i trvalejší.

Proměnlivé počasí bude převažovat i v první polovině příštího týdne. Polojasno se bude střídat se zataženou oblohou, místní přeháňky budou častější na horách, kde mohou být v závěru období i smíšené nebo sněhové, uvedli meteorologové.