Žalobce chce pro míchače jedovaté směsi doživotí

Zlín - Metanolový proces před zlínským soudem dnes dospěl k závěrečným řečem. Státní zástupce Roman Kafka navrhl hlavním míchačům jedovaté směsi, Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi, doživotí. Hlavní distributor Jiří Vacula by pak podle něj měl ve vězení strávit 20 let. Žalobce navrhl vysoké tresty i dalším sedmi obžalovaným.

Podle Romana Kafky se Tomáš Křepela i Rudolf Fian dopustili obecného ohrožení, za které si zaslouží výjimečný trest - doživotí. Nejvyšší možný trest by podle Kafky měl odradit případné další pachatele této trestné činnosti. Distributor Jiří Vacula ze Zlínska pomohl policii případ objasnit, od soudu by proto mohl odejít s maximálně 20letým trestem. Podle obžaloby se obecného ohrožení dopustil i další distributor Martin Jirout z Trutnovska, pro něhož státní zástupce žádá 15 až 16 let za mřížemi. Kafka upozornil na mimořádnou závažnost případu. „Mnozí z nich s lihem obchodovali roky a spoléhali na to, že se nic nestane. Museli být ale přinejmenším srozuměni s tím, že mohou způsobit poškození zdraví spotřebitelů,“ mínil státní
zástupce.

Zbylých šest obžalovaných prodejců kontaminovaného alkoholu Roman Kafka obžaloval z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Předseda senátu Radomír Koudela je však již dříve upozornil, že i jejich jednání může soud kvalifikovat jako obecné ohrožení, a zvýšit jim tak sazbu. Obhájci jednotlivých aktérů dnes před soudem uvedli, že nesouhlasí jak s kvalifikací trestných činů svých klientů, tak s navrženými sazbami. Rozsudek bude podle Koudely vynesen nejdříve 21. nebo 22. května.

Metanolová aféra vypukla v září 2012 a od té doby otrávenému alkoholu podlehlo více než padesát lidí. Ve zlínské části procesu se obžalovaní zpovídají ze smrti 38 lidí, další desítky konzumentů se jedovatou směsí přiotrávily a mají zdravotní následky. Soud bude rozhodovat také o odškodnění. Poškození i pozůstalí se totiž domáhají desítek milionů korun.

Luboš Dostál o jednom z posledních stání v kauze Metanol (zdroj: ČT24)

Kdo je kdo

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor otrávené směsi před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. „Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby. Státní zástupce mu navrhl 20letý trest.

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. U soudu popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen. Na podzim 2012 ale policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Tomášem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Fian později výpověď popřel. Podle žalobce by měl Rudolf Fian zůstat ve vězení až do konce života.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl podle obžaloby Fianovým komplicem. Metylalkohol Křepelova firma Carlogic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil právě nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil. Roman Kafka pro něj žádá doživotní trest.

Martin Jirout

Distributor otrávené směsi z Trutnovska by měl podle Romana Kafky zůstat ve vězení až 16 let. Obžaloba jej viní z obecného ohrožení.

Ze zbylých šesti obžalovaných prodejců dva odmítli vypovídat, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však popřeli, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.