Žádání o dotace by se mohlo zjednodušit. Šlechtová plánuje spojit fondy do jednoho

Nový fond by ulevil s administrativou u žádostí o dotace (zdroj: ČT24)

Státní dotace a úvěry na regionální rozvoj, cestovní ruch nebo bydlení by mohl nově spravovat jeden fond. Plánuje to ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ministryně by to mělo snížit byrokracii žadatelům, především obcím.

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž plánuje, že národní dotace sdruží do jednoho fondu. Změna by se dotkla hlavně stávajícího fondu rozvoje bydlení. Ten za šestnáct let rozdělil třicet miliard, třeba na opravu čtyř set tisíc bytů.

„Nadhled nad všemi těmi programy vám umožňuje spoustu různých kombinací a nedocházelo by tam k jakýmkoli překryvům,“ vysvětluje výhody nového programu ředitel Státního fondu bydlení František Hadáček. Novinka by mohla například starostům zjednodušit administrativu.

Dotace
Zdroj: ČT24

„Stát má jednak dotační politiku, která se dubluje na mnoha rezortech. Já se domnívám, že se to musí pospojovat, protože žadatelé neví, kam vůbec mají jít,“ tvrdí šéfka rezortu Karla Šlechtová (nestr. za ANO).

Zřídit nový úřad ale nemusí být jednoduché. „Obávám se toho, že jednotlivé rezorty se nebudou chtít vzdát dotačních možností, které dnes z jednotlivých ministerstev plynou,“ myslí si předseda Svazu měst a obcí František Lukl. 

Proti jsou i někteří poslanci. „Nejlepší by bylo nezakládat megaúřady, megafondy, ale ten dotační titul z ministerstva dát přímo obcím a městům,“ myslí si místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Václav Horáček (TOP 09).

Jednodušší administrativa by pomohla například Českému Brodu. Město bude žádat o dotaci například na dům sociálních služeb, který by vznikl v budově bývalého ředitelství nemocnice.

„V druhém podlaží by se mohlo nacházet intervenční bydlení pro potřebné matky s dětmi, které se dostaly třeba do krizové situace,“ plánuje starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS).

Na třicetimilionovou rekonstrukci ale město nemá peníze. A tak připravuje žádost o dotaci. Stejně jako u sedmdesáti dalších projektů, kde žádají o peníze v krajských grantových řízeních nebo o dotace z administrativně nejsložitějších evropských fondů. Pokud se k návrhu ministerstva pro místí rozvoj přihlásí i nová vláda, vzniknout by mohl už příští rok.