Miliardové evropské dotace Česku unikají. Ministři se hádají, kdo za to může

UDÁLOSTI: Dlouhodobý politický spor kvůli čerpání dotací se znovu rozhořel (zdroj: ČT24)

Když končilo minulé rozpočtové období Evropské unie, hrozilo, že Česku propadnou miliardy na dotacích, které nedokáže vyčerpat. Současné rozpočtové období je sice teprve v polovině, ale problém je tady zase. Kdo může za to, že dosud nemohou podnikatelé žádat o dotace? Tento spor se nyní rozhořel mezi Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), pověřeným řízením ministerstva průmyslu, a ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO).

Premiér Bohuslav Sobotka přicházel dočasně řídit ministerstvo průmyslu a obchodu s jasným cílem: zlevnění mobilních dat. Nyní se však musí zabývat ještě jedním velkým problémem – evropskými dotacemi. Podnikatelé zatím nemohou žádat o peníze z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (PIK) a začínají být nervózní.

„Jednou z mých priorit je to, aby čerpání běželo hladce,“ ujistil dočasný ministr průmyslu Sobotka. Odkázal přitom na ministerstvo pro místní rozvoj. Míní, že rychlejší přidělování dotací brzdí kontrolní systém, a písemně proto vyzval ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO), aby zdržení napravila.

Ministryně Šlechtová však odmítla, že by za zdržení při vyhlašování výzev mohl její úřad. Premiér Sobotka si podle ní musí věc vyříkat se svými podřízenými přímo na MPO. „Oni to nestíhají hodnotit. Jsou tam projekty staré několik měsíců a MPO je dosud nevyhodnotilo. Narychlo si najímají externisty, kteří budou projekty hodnotit. A to je důvod, proč podnikatelé nemají dotace,“ řekla.

Půlka období je pryč, ČR vyčerpala jen 14 % dotací

Opoziční politici ale poukázali, že je případ programu PIK jen špičkou ledovce. Česko podle nich všeobecně zaostává v čerpání dotací. „Čerpá se málo. Ve srovnání s ostatními zeměmi jsme popelkou. Myslím, že se vůbec nemáme čím chlubit,“ míní poslanec ODS a bývalý ministr dopravy a zemědělství Petr Bendl. Také podle ekonomického experta KSČM, poslance Jiřího Dolejše, trápí Česko „nepřipravenost k čerpání“. „Bohužel si to ministerstva předávají mezi sebou jako horký brambor, a když nevědí, tak to hodí na kraje,“ poukázal.

Celkem má Česko v programovém období 2014 až 2020 k dispozici 648 miliard korun. Zatím má jistotu, že mu Brusel proplatí jen 86,6 miliardy, tedy 14 procent celkové sumy. Podle MMR je ale smluvně zajištěno málo peněz. Za minulý rok se podařilo zajistit jen zhruba deset miliard korun, především kvůli chybám jednotlivých úřadů. Letos má MMR vyšší očekávání, smluvně zajištěných by pak mohlo být přes 50 miliard.

Objem evropských dotací
Zdroj: ČT24/MMR

Zvláště ohrožený je podle ministryně Šlechtové projekt vysokorychlostního internetu, se kterým by mohlo Česku propadnout 14 miliard korun na nespotřebovaných dotacích. „MPO slibovalo, že vyhlásí výzvu loni na jaře, následně v létě, následně na podzim. Teď v březnu 2017 žádná výzva nevisí,“ poukázala. Bohuslav Sobotka však prohlásil, že jej podřízení ujistili, „že do konce března má být výzva vypsána“.

Podle ministryně Šlechtové její úřad vyhodnotí, kde jsou s čerpáním dotací největší problémy. MMR by pak chtělo řešit s dalšími resorty možné přesuny dotací z neúspěšných projektů do těch, kde peníze chybí.