Začal soud s exposlancem Ferim. Čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další

UDÁLOSTI: Bývalý poslanec Dominik Feri stanul před soudem (zdroj: ČT24)

Případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho začal v úterý projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Feri čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další. Soudkyně Lenka Hájková na počátku hlavního líčení rozhodla, že výpovědi poškozených dívek a výslechy znalců k jejich stavu budou provedeny s vyloučením veřejnosti. Hlavní líčení je nařízené i na čtvrtek. Exposlanec už při příchodu k soudu popřel, že by se dopustil sexuálního násilí.

Feri před soudem vypovídal dopoledne, po něm přišly na řadu výpovědi poškozených dívek. Z jejich výslechu ale soudkyně Lenka Hájková kvůli citlivým detailům vyloučila veřejnost. Ta se nezúčastní ani výslechů znalců. 

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě popisuje tři skutky. První se podle ní stal v noci z 24. na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Exposlanec se podle žalobkyně pokoušel tehdy nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Feri jí prý poté začal říkat, že je nevyspělá a přemlouval ji k intimnostem. Obžaloba tvrdí, že když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. Bývalý poslanec pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

Před soudem o tomto případu hovořila i kamarádka poškozené. Ta na rozdíl od samotných poškozených vypovídala veřejně. „Vím, že jí nabídnul něco k pití (…) a říkala, že potom už si to pamatuje v útržkách. (…) Že byla ztuhlá, že se jenom lepila na zeď, ale vím, že říkala, že zmiňovala to, že to nechce, že mu to říkala přes noc x-krát,“ zaznělo před soudem.

Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto dívkou měl podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle žalobkyně na konci února 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny dívku kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Dívce se podařilo odejít, obžaloba proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

Dívky po Ferim žádají náhradu nemajetkové újmy. Bývalému politikovi hrozí až desetileté vězení.

Feri vinu odmítá

„Jsem nevinný. To, co je mi pokládáno obžalobou za vinu, v plném rozsahu odmítám. Pokládám to za něco, co je odporné, co je nechutné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ řekl na počátku své výpovědi Feri. Uvedl, že „mohl v minulosti říct něco, co bylo neslušné, nevhodné“, ale za to se podle svých slov omluvil. Odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí či zneužil něčí bezbrannosti.

S první dívkou se Feri dle svých slov líbal, s čímž podle něj souhlasila. Tvrdí, že když mu řekla, že nechce pokračovat, dále nenaléhal. Odmítl také, že by jí podal nápoj s omamnou látkou. Ke druhé dívce řekl, že s ním měla konsenzuální styk. Se třetí dívkou se dle svých slov také líbal s jejím souhlasem. Tvrdí, že v její výpovědi jsou faktické rozpory. Podle něj také nelze mluvit o situaci jako o pokusu o znásilnění.

Po své výpovědi Feri řekl, že je připraven odpovídat na dotazy stran a soudu, nicméně učiní tak až po výpovědích poškozených a svědků, které prý nechce ovlivňovat.

Feriho začali policisté prověřovat poté, co jej několik žen obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Svědectví na jaře 2021 zveřejnily weby Deník N a A2 Alarm. V úterý Feri řekl, že všechny případy, které texty zmiňují, byly prověřeny a pravomocně odloženy. „Z tvrzení desítek případů zůstaly tři případy. Všechno ostatní policie smetla ze stolu,“ podotkl.

Jak ale poukázal spoluautor jednoho ze zmíněných článků Jakub Zelenka, zároveň nebyla žádná z vyslechnutých žen stíhána kvůli křivému obvinění. „Odložené případy neznamenají, že se věc tak nestala, i když to Dominik Feri neustále opakuje. Texty zachytily bez právní kvalifikace jeho vztah k lidem,“ uvedl Zelenka.

Bývalý politik se ohradil proti tomu, že by nespolupracoval s policií. Řekl, že poskytoval veškerou součinnost. Po zahájení trestního stíhání chtěl ale s výpovědí počkat do doby, než bude rozhodnuto o stížnosti proti obvinění, prohlásil. Policie to podle něj nerespektovala.

Feri po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.