Dvě znásilnění a pokus o třetí. Státní zástupkyně obžalovala Dominika Feriho

Bývalého poslance Dominika Feriho obžalovala státní zástupkyně ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Jako první na to upozornil web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Podle dřívějších informací stíhala policie Feriho mimo jiné kvůli podezření z trestného činu spáchaného na dítěti, konkrétně sedmnáctileté dívce. Exposlanec obvinění odmítá, od začátku ujišťuje, že se před soudem dokáže očistit.

Případem Dominika Feriho – který v minulosti ve sněmovně reprezentoval TOP 09, ale když se objevila první tvrzení o jeho chování k některým ženám, vzdal se nejen mandátu, ale i členství ve straně – se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 3.

Státní zastupitelství zatím pouze sdělilo, že podalo žalobu na „jednu fyzickou osobu“. „Obviněné osobě je obžalobou kladeno za vinu jednání popsané pod třemi skutky a kvalifikované jako dva dokonané trestné činy znásilnění a jeden pokus o trestný čin znásilnění,“ upřesnil mluvčí Cimbala s tím, že státní zastupitelství nyní nebude poskytovat další informace. Jméno obviněného Cimbala neuvedl, z kontextu je ale zřejmé, že jde o Feriho.

Ženská svědectví

Kauza začala loni na jaře, kdy A2larm a Deník N zveřejnily svědectví několika žen, které tvrdily, že s nimi měl Feri sex i přes jejich výslovný nesouhlas, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie nebo je veřejně dehonestoval. Feri jejich tvrzení odmítl, i když připustil své „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Za ně se omluvil. Vzdal se také poslaneckého mandátu, vzdal se kandidatury do loňských sněmovních voleb a vystoupil z TOP 09. 

Policie zahájila úkony trestního řízení v případu již loni v červnu. Feriho obvinila letos v březnu, obžalobu navrhla v říjnu. Feri následně sdělil, že je připraven prokázat svou nevinu, „tak jako ve všech již pravomocně odložených případech“. 

„Vítám, že po pomalu dvouletém čekání budu moci soudu předložit důkazy dokládající mou nevinu. Doposud jsem nemohl probíhající řízení veřejně jakkoliv věcně komentovat, což mělo za následek, že média byla odkázána pouze na jednostranná vyjádření. To se ale brzy konečně změní,“ řekl nyní Feri Seznam Zprávám.

Někdejšího poslance se v minulosti zastali prezident Miloš Zeman i čestný předseda Karel Schwarzenberg. Schwarzenberg prohlásil, „že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální“, Zeman řekl, že má stejný názor.

Dominik Feri v politice začínal v teplickém zastupitelstvu, kam se dostal ve volbách v roce 2014 a usedl i v městské radě. V roce 2017 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Mandát získal, ačkoli byl na posledním místě pražské kandidátky TOP 09, a stal se v 21 letech historicky nejmladším poslancem.

Jako opoziční poslanec ve sněmovně aktivně vystupoval, předkládal pozměňovací návrhy, v době covidových lockdownů na svém instagramovém profilu srozumitelně shrnoval obsah aktuálních opatření vydávaných ministerstvem zdravotnictví, respektive vládou.