Z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, rozhodlo vedení ANO

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo, že z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Oznámil to v pořadu Devadesátka ČT24 po schůzi vedení hnutí, které ve čtvrtek jednalo o kandidátce pro volby v Jihomoravském kraji.

Předsednictvo hnutí ANO se k jednání o kandidátce pro volby v Jihomoravském kraji sešlo poté, co její lídr Petr Vokřál v pondělí oznámil odchod z hnutí. Vokřál byl také místopředsedou vládního hnutí. „Rozhodnutí Petra (Vokřála) odejít z hnutí ANO bylo pro všechny členy předsednictva velkým překvapením,“ přiblížil Macura.

Vokřál při zdůvodnění svého kroku v pondělí uvedl, že nechce spojovat své jméno s lidmi, kteří ANO využívají pro vlastní prospěch. Serveru Aktuálně.cz řekl, že se dlouhodobě snažil prosazovat liberální pojetí hnutí, ANO se ale podle něj vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pondělí řekl, že vedení jihomoravské organizace dlouhodobě přehlíželo a neřešilo to, že do hnutí v Brně přišli lidé, kteří tam být neměli.

„Předsednictvo hnutí potvrdilo to, že je třeba pokračovat v očistném procesu v brněnské organizaci. Jestli Petrův (Vokřálův) odchod měl nějaký pozitivní vliv, tak ten, že jsme si jako kolektivní orgán uvědomili to, že je třeba ten očistný proces zrychlit a zintenzivnit,“ uvedl primátor Ostravy.

„Schválili jsme jízdní řád dalších kroků, který by měl vést k tomu, že z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat,“ doplnil Macura. Konkrétní jména odmítl sdělit. Uvedl ale, že mezi následné kroky bude patřit i výjezd Babiše na setkání se členy brněnské organizace.

Vokřál v uplynulých týdnech navrhoval zrušení tří brněnských buněk ANO, konkrétně v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích. Důvodem bylo podle něj mimo jiné napojení na lidi, kteří figurovali v kauze podezření z korupce kolem veřejných zakázek v městské části Brno-střed spojených s Jiřím Švachulou.

Předsednictvo hnutí ANO ale v květnu zrušilo své březnové rozhodnutí o rozpuštění tří brněnských organizací. Manažer hnutí a poslanec Jan Richter tehdy uvedl, že to bylo kvůli procesní chybě, v očistném procesu v jihomoravské organizaci chce ale podle něj hnutí pokračovat.