VZP varuje před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP) v pátek varovala veřejnost před podvodnými SMS lákajícími na výplatu peněz. Obsahují odkaz vedoucí na falešný web napodobující stránky pojišťovny. V noci na pátek je podle VZP dostala část jejích klientů.

„Někteří klienti VZP v nočních a brzkých ranních hodinách obdrželi na své mobilní telefony falešné SMS zprávy vyzývající k finanční transakci týkající se právě zdravotního pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Ve zprávách se podle ní psalo o „výplatě peněz“ nebo „čeká na Vás pojistná výplata“.

Obsahem SMS byl také odkaz na falešnou webovou adresu, kde se měla údajná transakce provést. „Upozorňujeme naše klienty, aby tyto zprávy ignorovali a rozhodně přes ně neprováděli žádné finanční transakce. Uvedená webová adresa https://vzp-portal.online/ je falešná,“ varovala mluvčí. Upozornila na to, že oficiální web pojišťovny má adresu www.vzp.cz.

Na webu VZP také doplňuje, že jméno odesílatele zpráv z VZP je vždy „EKK“ nebo „VZP ČR“ a text SMS je vždy s diakritikou. Pokud by si klienti nebyli jisti, zda jim dorazila informace od VZP ČR, nebo falešná zpráva, mohou si to ověřit na infolince VZP na čísle +420 952 222 222.

Podvodné SMS se objevují opakovaně a zneužívají názvy známých firem nebo úřadů. Letos v dubnu například varoval před falešnými textovými zprávami operátor T-Mobile, podvodníci se podle firmy snažili od lidí vylákat osobní údaje.

V březnu zase upozornila na podvodné SMS Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle ní tehdy přicházely lidem zprávy lákající na informace o vyplacených dávkách, z nichž ale vedly odkazy na podvodné weby.