Vypínání televizního vysílání DVB-T začne na konci listopadu

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu, kdy signál utnou Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který je zapotřebí, aby se uvolnila část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací.

Ze Žižkovského vysílače v Praze a z Cukráku, který se nachází na jih od hlavního města, bude 27. listopadu ukončeno vysílání multiplexu České televize. Postupně se budou vypínat vysílače i v dalších regionech, a to jak v síti ČT, tak i ve vysílací síti Českých Radiokomunikací (ČRa) a dalších operátorů. Síť ČRa, která zahrnuje programy Novy, Primy nebo Barrandova, zahájí vypínání 8. ledna příštího roku.

Přechod na nové sítě ve standardu DVB-T2 by měl být kompletně hotový do konce června 2020. V současnosti lidé mohou chytit signál jak v DVB-T, tak i ve standardu DVB-T2, který je na přechodových sítích, jež zaniknou v době spuštění finálních sítí druhé generace terestrického vysílání.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere ví o přechodu na DVB-T2 83 procent diváků. Připraveno na přechod je pak 43 procent domácností, které vlastní přijímač podporující technologii. Je to výrazný nárůst oproti čtvrtině před koncem roku 2018. V současnosti je na trhu kolem dvou tisíc certifikovaných televizorů a set-top-boxů.

Podle ředitele strategie a regulace ČRa Marcela Procházky vyjde domácnost přechod na nový standard nejméně na 550 korun, což je cena nového set-top-boxu. Lze přitom využít stávající anténu. „Věříme, že ministerstvo průmyslu a obchodu udělá alespoň na podzim informační kampaň. Zatím tu kampaň děláme jen my. Chystáme také vlastní celostátní informační kanál, kde budou ve smyčce technické informace o přechodu,“ uvedl.

V lepší obrazové kvalitě bude nakonec asi víc programů

Téměř polovina lidí očekává od přechodu na DVB-T2 možnost sledovat programy v HD kvalitě. Ve vysoké kvalitě by nakonec měla bez poplatku vysílat většina z více než 30 kanálů. V nativním vysokém rozlišení 1920×1080 budou všechny programy České televize.

Oproti původním informacím by ale v lepší kvalitě měly být i kanály Primy, Seznamu nebo některé stanice Barrandova. Server Lupa.cz upozornil, že podle tiskových materiálů mají být k dispozici v rozlišení 1440×1080. Nova nicméně ve výčtu bezplatně šířených HD kanálů není.

Platforma pak má také umožnit služby, jako je zpožděné přehrávání, přístup do archivů nebo propojení TV s internetem. Oproti stávajícím DVB-T sítím by se měla zlepšit kvalita signálu i rozsah pokrytí.

Pozemní TV vysílání, které je bezplatné, je v tuzemsku stále převažující platforma pro příjem televizního signálu s podílem kolem 60 procent domácností. O přechodu na jiný typ televizního příjmu, tedy satelit, kabelovou TV nebo televizi přes internet, uvažují v souvislosti se zaváděním DVB-T2 asi dvě procenta diváků.