Výdejní boxy zažívají boom. Na vesnicích by mohly nahradit některé poštovní služby

Události: Výdejní boxy zažívají boom (zdroj: ČT24)

Za posledních pět let se počet poštovních schránek snížil o více než tři tisíce. Naopak samoobslužné výdejní boxy zažívají v poslední době boom. Potvrzují to přepravní společnosti, které svá zařízení běžně provozují třeba i v malých obcích. Právě tam by výdejny do budoucna mohly nahradit i některé poštovní služby.

„Po celé České republice máme přes sedmnáct a půl tisíce poštovních schránek. Neustále ubývá listovních zásilek, které lidé posílají, takže není potřeba tolik poštovních schránek,“ okomentoval mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Naopak síť výdejních boxů se postupně rozšiřuje. Doručovacím firmám se často ozývají obce, které si podobné schránky chtějí pořídit. Zájem o tuto službu mívají například lidé na vesnicích, kde chybí pošta.

Podle některých starostů tak boxy začínají částečně suplovat poštovní přepážky. Platí to hlavně pro zařízení, která umožňují i odesílání zásilek. Právě na takové schránky mohou obce v Pardubickém kraji nově čerpat dotace.

„Je to výhodné zejména proto, že se poštovní služba nevzdaluje, naopak přibližuje. A zároveň jde o úsporné řešení, které může být pro některé obce zajímavé,“ poznamenal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (Socdem).

Na jejich pořízení mohou samosprávy získat až šedesát tisíc korun. Do budoucna by boxy měly sloužit i k vydávání doporučených psaní.