Vrabel neuspěl s námitkou na podjatost soudce. Případ míří k odvolací instanci

Soudce Lukáš Svrček nevyhověl námitce o podjatosti, kterou proti němu podal advokát pořadatele protivládních demonstrací Ladislava Vrabela. Případ posléze vrátil Městskému soudu v Praze. Ten rozhoduje o Vrabelově odvolání proti čtyřměsíční podmínce za šíření poplašné zprávy. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Vrabel se brání proti trestu, který dostal za výroky o českých plánech použít jaderné zbraně proti Rusku a o následné odvetě.

„Ve věci bylo dne 12. září 2023 rozhodnuto, že JUDr. Lukáš Svrček není vyloučen z vykonávání úkonů trestního řízení ve věci obžalovaného Ladislava Vrabela. Spis se v současné chvíli nachází u Městského soudu v Praze,“ uvedla Švíglerová. Obvodní soud pro Prahu 1 dostal případ od odvolací instance minulý týden s tím, že musí rozhodnout o námitce podjatosti soudce – tu ale Vrabelův advokát podle svých slov nevznesl.

Prvoinstanční soud uložil Vrabelovi čtyřměsíční podmínku s roční zkušební lhůtou už v dubnu. Odvolací senát ale verdikt zrušil. Zároveň nařídil soudu lépe prokázat, že je Vrabelův výrok opravdu nepravdivý, jestli nejednal z nedbalosti a jeho jednání bylo opravdu natolik škodlivé, aby mohl být odsouzen za trestný čin.

Svrček muže nicméně potrestal i podruhé a na začátku srpna mu dal stejný trest. Podle něj je výrok o tom, že chce Česko zaútočit na Rusko, očividný nesmysl. Kvůli námitkám odvolacího senátu ale položil dotazy na Úřad vlády a ministerstvo obrany, zda měla země v plánu útočit jadernými zbraněmi proti Ruské federaci.

Vrabel považuje stíhání za politické

Vrabel podle Svrčka jednal bezpochyby úmyslně, protože chtěl získat posluchače a šokovat je. „Podle názoru soudu však v tomto případě zašel za hranici,“ uvedl soudce s tím, že demokracie má své ústavní limity. Vrabelův advokát Radek Suchý označil rozsudek za absurdní, Svrček se podle něj vůbec neřídil pokyny odvolací instance. 

Vrabel podle obžaloby loni v listopadu ve videu na sociálních sítích uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Země pak údajně bude útok opětovat a nukleární zbraně pošle na Česko. Obžaloba uvedla, že kategoricky prohlášená nepravdivá informace ale rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří ho na sociálních sítích sledují.

Pořadatel demonstrací obvinění u soudu odmítl a prohlásil, že se cítí absolutně nevinen. Stíhání považuje za politické a za snahu umlčet opozici. Dále uvedl, že jeho výroky byly vytržené z kontextu a že nechtěl nikoho děsit ani mu způsobit újmu.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k pražské budově České televize na Kavčích horách. Pořádal i protivládní protesty v září a 28. října. Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek, jeho oddlužení zrušil už v lednu. Muž, který dluží 2,7 milionu korun, považuje soud za politický proces.