Velvyslanci zemí EU v Praze darovali ukrajinské ambasádě zbraň proti dronům

Velvyslanci darovali Ukrajině zbraň proti dronům (zdroj: ČT24)

Velvyslanci devatenácti zemí EU v Praze se složili na přenosnou zbraň proti dronům, která bude využita k ochraně ukrajinských představitelů. Zbraň od nich v pátek na ukrajinské ambasádě převzal chargé d'affaires Vitalij Usatyj. Akce se konala den před druhým výročím začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu.

Nákup zbraně byl soukromou iniciativou velvyslanců, zařízení koupili ze svých osobních prostředků. Přístroj byl vyroben a pořízen v Litvě, jedná se o přenosnou zbraň proti dronům typu EDM4S SkyWiper.

„Chceme tím připomenout, že každá koruna se počítá,“ řekl po předání litevský velvyslanec Laimonas Talat-Kelpša. Ukrajinu je podle něj potřeba podporovat, dokud nevyhraje. Uvedl také, že loni velvyslanci darovali Ukrajině elektrický generátor. Letos Ukrajina čelí dronovým útokům a potřebuje něco, čím se bránit, odůvodnil výběr daru.

Německý velvyslanec v Česku Andreas Künne řekl, že dalším darem ustavili tradici. „Doufáme, že tato tradice velmi brzy skončí a budeme se moci v pomoci posunout k podpoře rekonstrukce Ukrajiny,“ uvedl. Velvyslanci podle něj darem chtěli Ukrajině vyslat soukromý signál solidarity. Kromě slov podpory je podle něj potřeba také skutků.

Usatyj velvyslancům poděkoval, podle něj je zbraň důležitá, protože může zachránit mnoho životů. Je to také dobrý příklad k následování dalšími státy, řekl. Dar je podle něj velmi symbolický, ukazuje, že je Evropa s Ukrajinou. „Když jsme sjednoceni, určitě vyhrajeme,“ dodal.

Munice i díly k puškám

Deník Financial Times pak píše o tom, že Česká republika v Evropě vede iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu. O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince čelící ruské invazi informoval český prezident Petr Pavel minulý týden na mnichovské bezpečnostní konferenci. List nyní s odvoláním na nejmenované zdroje upřesňuje částku, o kterou se údajně jedná. Ministerstvo obrany ČTK sdělilo, že Česko se zavázalo nezveřejňovat jména zapojených států.

Vedle toho v pátek informovala skupina Colt CZ, pod kterou spadá Česká zbrojovka, že ta podepsala s ukrajinskou státní společností Ukroboronprom dohodu o dodávce všech dílů k puškám CZ BREN 2. Výši transakce strany po vzájemné dohodě nesdělily. S puškami CZ BREN 2 již ukrajinské ozbrojené složky mají zkušenosti. Kromě nich a armády s nimi pracuje také protiteroristická jednotka francouzského četnictva, portugalská armáda, polská pohraniční stráž nebo rumunské četnictvo.