Vedení Úřadu práce se ujme Daniel Krištof, který dříve pracoval v ČEZu, píší HN

Daniel Krištof bude novým generálním ředitelem Úřadu práce. Dříve pracoval ve skupině ČEZ, měl na starost marketing společnosti ČEZ Prodej. Informaci, že se Krištof stane nástupcem odvolaného Viktora Najmona, přinesly Hospodářské noviny, kterým ji potvrdil dočasný šéf úřadu Karel Trpkoš. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal Najmona v únoru. Že vybral jeho nástupce, dal najevo již ve středu, tehdy ale nechtěl prozradit, kdo jím bude.

Do čela Úřadu práce by měl nový ředitel Daniel Krištof nastoupit v pátek, kdy ho jmenuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo šest lidí – tři uchazeči a tři uchazečky. Jedna z nich nesplnila podmínky a byla vyřazena. Ministerstvo sice vítěze vybralo již před několika týdny, dosud ho ale tajilo.

Ani nyní ho oficiálně neoznámilo, Hospodářské noviny přinesly informaci, že bude novým šéfem úřadu Daniel Krištof, s odvoláním na Karla Trpkoše. Ten je vrchním ředitelem ministerské sekce informačních technologií a od Najmonova odchodu Úřad práce dočasně řídí.

Podle HN Krištof ve společnosti ČEZ Prodej skončil letos v polovině roku. Pracoval jako ředitel úseku Segmenty a marketing. Předtím působil ve společnosti Deloitte, České spořitelně či Direct Pojišťovně. Od loňského února působí i jako psycholog ve vlastní společnosti Subra, poradně zaměřené na problémy s redukcí váhy a další přidružené potíže. Nově se postaví do čela úřadu, který má přes dvanáct tisíc tabulkových míst. V republice fungují téměř tři stovky kontaktních pracovišť.

Od minulého roku výrazně přibylo žádostí o dávky a Úřad práce čelil kritice za zpoždění výplaty dávek. Pracovníci a odbory si stěžovali na zahlcení, fluktuaci, zastaralé vybavení i podobu digitalizace. Ministr Jurečka na kritiku v polovině února odpověděl odvoláním ředitele Najmona, krok zdůvodnil tím, že dlouhodobě nebyl spokojen s jeho prací. Vystavil mu nepříznivé služební hodnocení. Najmon si na postup stěžoval. Okolnostmi odvolání se zabývali policisté, případ odložili.

Jurečka již dříve uvedl, že by nové vedení mělo dokončit proměnu instituce v klientsky vstřícný a plně digitalizovaný úřad. Minulý týden na tiskové konferenci oznámil, že v příštích dvou letech by se měla síť poboček úřadu díky digitalizaci upravit. Pracovišť i úředníků by mohlo ubýt.

Zatím úřady práce digitálně zpracovávají hlavně žádosti o rodičovský příspěvek. U dalších dávek lidé sice mohou žádost on-line podat, nutné je ale dál papírové vyřizování. Trpkoš nedávno slíbil, že od letošního listopadu či prosince bude možné zcela on-line žádat také o příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti. Podle Jurečky se do digitální podoby převádí nejdříve nejpočetnější dávky.