Ředitele Úřadu práce jsem odvolal podle zákona, prohlásil Jurečka

Vyjádření ministra Jurečky k odvolání šéfa ÚP (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud, řekl Jurečka. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní. Ministr reagoval na informace ohledně nahrávky o konci Najmona v čele úřadu, kterou neslyšel. Aktuální informace o Najmonově odvolání prověří i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Panu generálnímu řediteli jsem opakovaně říkal výtky. Nakonec jsem postupoval podle zákona. Předal jsem mu služební hodnocení, kde jsou shrnuty všechny věci, které jsem mu vytýkal. Jasně odmítám jakékoliv nařčení, že jsem nepostupoval v souladu se zákonem,“ uvedl ministr.

Podle Jurečky služební zákon nabízí dvě možnosti řešení, a to buď rezignaci dotyčného, nebo nepříznivé hodnocení s odvoláním. Novinářům zároveň ukázal šanon se služebním hodnocením s výhradami. 

O svých výhradách prý mluvil Jurečka opakovaně na poradách vedení i s Najmonem. Úřad práce podle něj vyřizoval dávky se zpožděním a neplnil zákonné lhůty. Zároveň odmítl, že by Najmonovi nabídl nějakou odměnu za jeho odchod. „Vždy jsem věděl, že musím velmi striktně postupovat v souladu se zákonem,“ ohradil se ministr a vyzval média ke zveřejnění celé nahrávky.

Jurečka podle čtvrteční MF Dnes Najmonovi nabídl, že pokud v klidu sám odejde z funkce, dá mu mimořádnou odměnu. Když se ale prý nedomluví, dostane od ministra špatné služební hodnocení, se kterým bude mít problém najít jinou práci. Deník o obsahu rozhovoru informoval s odkazem na nahrávku, kterou si měl Najmon při rozhovoru s Jurečkou pořídit. Najmon na Jurečkův návrh nepřistoupil a ministr ho v polovině února odvolal.

Hnutí ANO vyzvalo k odvolání Jurečky, pokud se potvrdí porušení služebního zákona a autentičnost nahrávky. „Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ uvedl dopoledne předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček. 

Kontrola úřadu

Jurečka výzvy k odvolání či svému odstoupení považuje za „poměrně absurdní“. Na čtvrteční tiskovou konferenci si přinesl i druhou tlustou složku, která podle něj obsahovala dopisy s kritikou fungování úřadu, které psal ministerstvu v minulém volebním období jako premiér lídr ANO Andrej Babiš.

Ministr také doplnil, že před čtrnácti dny požádal Nejvyšší kontrolní úřad o „sérii kontrol“ v Úřadu práce. Zaměřit se má na čerpání evropských i domácích dotací, dodržování zákonných povinností či výplaty dávek. „Jedna z kontrol probíhá, další začnou v průběhu letošního roku. Zvažujeme i audit vnějším subjektem,“ poznamenal.

Fiala stojí za Jurečkou

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) obsah článku nekomentoval. Jurečka ale podle něj odvoláním bývalého šéfa úřadu práce otevřel cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly. Za bývalého vedení měly úřady práce velký problém, byla to „dlouhodobě neúnosná situace“, míní Fiala. Jurečka se podle něj snažil o změnu managementu a situaci odblokoval, což je dobrá zpráva i pro zaměstnance úřadů práce.

Ve zveřejněné nahrávce ministr říká, že mu půlhodinová debata neukazuje, že by Najmon své řízení změnil, a uvádí, že v Najmona jako manažera nemá důvěru a nevidí smysl v pokračování „půlročního ping-pongu“, který podle něj není ku prospěchu úřadu. Žádá ho na nahrávce o rezignaci s mimořádnou odměnou, jinak mu předá nepříznivé hodnocení a po něm spolupráci ukončí. 

Najmon řekl, že přijmout mimořádnou odměnu a odejít z úřadu „dohodou“ bylo pro něj nepředstavitelné. Počítal údajně s tím, že taková nabídka od Jurečky přijde, a chtěl ji mít zaznamenanou. „Považoval jsem tu nabídku na mimořádnou odměnu za 'držhubné' nebo úplatek a myslím, že toto do státní správy nepatří,“ poznamenal k rozhovoru s Jurečkou. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

Úřady práce čelily od loňského roku náporu. Sklízely kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Najmona kritizoval opakovaně. Minulý rok několikrát zmínil, že generální ředitel není při řešení potíží dostatečně aktivní a i přes navrhovaná opatření se situace nevyvíjela dobře. Najmon výtky a výhrady odmítá, už dřív sdělil, že své odvolání považuje za svévolné a nezákonné, a proti rozhodnutí se koncem února odvolal.

Ministerstvo opakovaně uvedlo, že odvolání bylo v souladu se služebním zákonem. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš. Odbory si stěžují na přetíženost pracovníků, nízké výdělky i postup zavádění digitalizace.