Šéf Úřadu práce Najmon se proti svému konci ve funkci brání, odvolal se

Odvolaný šéf úřadu práce Viktor Najmon se proti rozhodnutí o svém odchodu z funkce brání. Prostřednictvím státní tajemnice se odvolal. Své odvolání z postu považuje za svévolné a nezákonné. Najmon své důvody shrnul ve více než třicetistránkovém podkladu. Šéfa Úřadu práce odvolal po nepříznivém služebním hodnocení ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v polovině února. Opakovaně uváděl, že nebyl dlouhodobě spokojen s jeho řízením úřadu.

Podle ministerstva bylo rozhodnutí vydáno v souladu se zákonem o státní službě. Zákon odvolanému umožňuje bránit se, není tedy neobvyklé, že toho využil, informovala mluvčí úřadu Eva Davidová s tím, že stanovisko ministerstva se nemění.

„V reakci na mé svévolné a nezákonné odvolání před dvěma týdny z funkce generálního ředitele Úřadu práce ze strany ministra práce Mariana Jurečky a státní tajemnice Ingrid Štegmannové jsem v zákonné lhůtě dne 28. února podal opravný prostředek,“ sdělil Najmon.

Davidová zopakovala, že Najmon byl odvolán kvůli dlouhodobé nespokojenosti s nejvyšším managementem Úřadu práce. „Ministr Jurečka opakovaně vyjádřil své výhrady proti nejvyššímu vedení úřadu, které se potýkalo s vleklými a neřešenými problémy. MPSV navrhovalo celou řadu řešení a opatření, která by přinesla systémové zlepšení situace,“ řekla s tím, že i ze samotného textu odvolání je patrné, že odvolaný zcela nepochopil roli generálního ředitele klíčového úřadu. „Více než kdy jindy je v současné složité situaci třeba, aby v čele takto významné instituce stál kompetentní manažer,“ konstatovala.

Nápor na úřady práce

Odvolání se bude podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky řešit podle správního řádu. Nejprve o něm tedy bude rozhodovat ten, kdo vydal rozhodnutí. Může ho zrušit nebo změnit. Pokud k takovému závěru nedospěje, předá odvolání odvolacímu správnímu orgánu.

Úřady práce čelí od loňska náporu. Sklízejí kritiku za zpožděné vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Najmona kritizoval opakovaně. Před dvěma týdny na jednání sociálních výborů sněmovny a Senátu uvedl, že Úřad práce nefunguje dobře. Minulý rok několikrát zmínil, že generální ředitel není při řešení potíží dostatečně aktivní.

Výběrové řízení na nového ředitele

Podle ministra se i přes navrhovaná opatření situace nevyvíjela dobře. Najmon výtky a výhrady odmítá. Resort oznámil, že vyhlásí na post generálního ředitele výběrové řízení. Dočasně úřad vede vrchní ředitel sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

V Úřadu práce je zhruba 11 500 míst. Najmon začátkem února poslancům řekl, že neobsazených postů v republice bylo celkem 381. Podle Najmona úřad konkurzy zrychlil. V metropoli nabízí příplatek při nástupu. Přijímá také pracovníky na dohodu na výpomoc. Zaměstnanci se mezi pobočkami přerozdělují, digitální žádosti zpracovávají pracoviště v Libereckém a Ústeckém kraji.

Zaměstnancům má ulevit také call centrum, které místo nich bude odpovídat na dotazy. Ministerstvo postupně zavádí digitalizaci. Odbory postup kritizují. Podle nich nejsou aplikace odzkoušené a fungují jen pro klienty, úředníci dál materiály zpracovávají ručně.

Najmona šéfem úřadu jmenovala v listopadu 2020 tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Zvítězil v konkurzu, předtím řídil kancelář generálního ředitele. Nahradil v ředitelské funkci Kateřinu Sadílkovou, která v lednu 2020 rezignovala a uvedla rodinné důvody. Loni se pak vrátila na ministerstvo práce jako Jurečkova politická náměstkyně.