Jurečka odvolal šéfa úřadu práce Najmona, nebyl spokojený s jeho řízením

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý odvolal generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona. Dlouhodobě byl nespokojen s jeho řízením úřadu. Na post resort vypíše výběrové řízení. Do té doby instituci dočasně povede šéf sekce informačních technologií Karel Trpkoš. Ve středu o tom informovalo tiskové oddělení ministerstva.

Úřady práce čelí od loňska náporu. Čelí kritice za zpožďování vyřizování a vyplácení dávek. Ministr Najmona kritizoval opakovaně. Před dvěma týdny na jednání sociálních výborů sněmovny a Senátu Jurečka uvedl, že úřad práce nefunguje dobře. Minulý rok několikrát zmínil, že generální ředitel není při řešení potíží dostatečně aktivní.

„Úřady práce se potýkají s celou řadou problémů, které znamenají komplikace jak pro samotný úřad a celý resort, tak především pro klienty. To vše není otázkou několika týdnů ani měsíců, ale jde o vleklé a neřešené problémy, na které jsem vedení úřadu práce opakovaně upozorňoval,“ sdělil v tiskové zprávě Jurečka.

Podle něj se i přes navrhovaná opatření situace nevyvíjela dobře a je potřeba, aby v čele úřadu bylo kompetentní vedení. „Rok jsme volali po tom, aby byly vybrané pobočky personálně posíleny, aby probíhající proces digitalizace byl správně komunikován, aby zaměstnanci měli dostatek informací a také aby byli dostatečně motivováni. To se bohužel neděje v uspokojivé míře. Kromě interní komunikace leckde zaostává také přímá komunikace s klienty a také ta mediální, to je potřeba změnit,“ dodal šéf ministerstva práce.

Jurečka předal Najmonovi v úterý služební hodnocení s popisem důvodů odvolání. Postup byl podle služebního zákona, podotklo tiskové oddělení.