Ve věku 96 let zemřel válečný veterán Antonín Malach. Dohlížel na příměří po válce v Koreji

Po krátké nemoci zemřel v sobotu v nemocnici v Ivančicích na Brněnsku ve věku 96 let válečný veterán plukovník Antonín Malach. Byl členem Dozorčí komise neutrálních států dohlížející na dodržování podmínek příměří po válce v Koreji. Na svém webu o tom informovala Československá obec legionářská.

Antonín Malach se narodil 10. listopadu 1926 v Kuničkách na Blanensku. Vystudoval učitelský ústav a po roce 1948 zůstal v armádě jako voják z povolání. Současně vstoupil do Komunistické strany Československa. Ve velitelských funkcích pak působil u vojenských útvarů a škol.

V roce 1953 byl vyslán jako pobočník velitele československé delegace Organizace spojených národů pro kontrolu příměří v Koreji, byl členem Dozorčí komise neutrálních států. Tato komise měla zajistit podmínky dodržování příměří na korejském poloostrově rozděleném válkou. Po návratu domů vystudoval Vojenskou technickou akademii jako strojní inženýr.

Zaváděl trenažérový výcvik

Profesní úsilí Malach věnoval výzkumu a uskutečnění světově zaváděného programovaného učení, které do tehdejšího Československa přišlo ze Spojených států amerických. Jeho princip spočíval v rozdělení učiva na části. Toto uspořádání umožnilo přechod na počítačovou výuku, a to nejprve vyučovacími stroji a trenažéry a později počítači a simulátory. Malach byl pověřen založením a řízením armádního pracoviště při Vojenské akademii v Brně s názvem Středisko pro výzkum učebních metod a prostředků.

Napsal několik učebnic, mezi nimi například první československou publikaci v oblasti trenažérového výcviku. Svoji odbornou kvalifikaci postupně rozšířil jako kandidát věd a docent v oboru pedagogiky. Po třicetileté aktivní službě v armádě odešel do zálohy v hodnosti plukovníka. Poté působil téměř stejně dlouhou dobu jako vysokoškolský učitel na Masarykově univerzitě v Brně a na třech soukromých vysokých školách. 

Antonín Malach se do pokročilého věku pravidelně účastnil vzpomínkových akcí ke Dni válečných veteránů. Ještě letos v červenci natáčel pro Českou televizi reportáž do seriálu Paměťová stopa