Útoků na handicapované přibývá. Organizace volají po změně trestního zákoníku

Události: Útoků na lidi s postižením přibývá (zdroj: ČT24)

V České republice se zvyšuje počet urážek a fyzických útoků vůči handicapovaným. Lepší ochranu by jim podle některých organizací měla zajistit úprava trestního zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti v současnosti posuzuje, jestli je změna potřeba.

Zejména slovní útoky jsou formou násilí, se kterou se zdravotně handicapovaní lidé setkávají nejčastěji. Výzkum organizace In Iustitia ukázal, že se s nimi potýkalo 75 procent respondentů. Fyzickým útokům čelilo 35 procent z nich.

Zhruba dvacet organizací, které lidem s handicapem pomáhají, požaduje úpravu trestního zákoníku. „Aby je chránil před předsudečným násilím, podobně jako jsou chráněny například etnické menšiny nebo lidé napadení z důvodu politického přesvědčení,“ uvedla pro Českou televizi ředitelka organizace In Iustitia Klára Kalibová.

„Požádali jsme Nejvyšší státní zastupitelství o zpracování analýzy. Na základě ní by mělo následně dojít ke konečnému rozhodnutí,“ konstatoval náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN). 

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková se ovšem domnívá, že už není čas ani prostor ptát se na to, zda je změna trestního zákoníku potřebná. „Je velmi důležité začít na konkrétní změně pracovat,“ zdůraznila.

Šimáčková Laurenčíková chce proto na politiky apelovat, aby změnu co nejdříve přijali. Důležitá je dle jejího názoru také osvěta, aby handicapovaní nemuseli kromě fyzických schytávat také slovní rány.