Ústavní soud odmítl stížnost v kauze krádeže pohonných hmot ze skladu Čepra

Ústavní soud odmítl stížnost Marcela Formana, který se podílel na krádeži stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku. Informaci  zjistila Česká televize z justiční databáze. Forman je za krádeže paliva pravomocně odsouzen do vězení na sedm let a dva měsíce. U soudu si stěžoval na porušení svých ústavních práv a na rozpor mezi závěry soudů a obsahem provedených důkazů. Ústavní soud ale žádné rozpory v rozhodování soudů neodhalil.

„Ani Ústavní soud neshledal, že by závěry krajského soudu a vrchního soudu o stěžovatelově vině byly v takzvaném extrémním rozporu s obsahem provedených důkazů. Naopak, závěr o vině je logickým výsledkem intepretací takových důkazů,“ píše Ústavní soud v rozhodnutí, kterým odmítl podanou stížnost.

Odsouzený Marcel Forman, který se snažil u Ústavního soudu zvrátit nepříznivý rozsudek sedmi let a dvou měsíců ve vězení, tak se svou snahou neuspěl. Kromě něj byly za krádeže stovek tisíc litrů pohonných hmot ze skladu státní společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku odsouzeni do vězení další čtyři lidé.

Způsobená škoda přesáhla podle spisu 20 milionů korun, obžalovaní vinu popírali. Hrozilo jim až desetileté vězení.

Krádeže se podle obžaloby děly v letech 2015 a 2016. Nejvyšší trest osmi let vězení uložil krajský soud tehdejšímu zaměstnanci Čepra Pavlu Pávkovi. Měl podle obžaloby k dispozici dálkově ovládané zařízení, jehož prostřednictvím ovlivňoval průtok pohonných hmot ve výdejním zařízení. Vytékalo z něj tak více paliva, než měli zákazníci objednáno a zaplaceno.

Pohonné hmoty takto podle spisu neoprávněně odebírali Forman a také Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi, kteří údajně upravovali účetnictví své firmy tak, aby přebytky zamaskovali. Tresty pro Žeravíkovy se pohybovaly od pěti do sedmi let.

U Pávka se při domovní prohlídce našel harddisk s obsáhlou dokumentací týkající se skladů v Loukově. Pávek argumentoval tím, že než začal pracovat ve velíně skladů, byl v Čepru zaměstnán jako hasič-elektrikář. Policie u něj objevila i více než 17 milionů korun v hotovosti. Pávek tvrdil, že peníze získal obchodováním na burze.