Za krádež paliva ze skladu Čepra potrestal soud čtveřici mužů podmínkami a milionovými pokutami

Okresní soud v Táboře potrestal čtyři muže za krádež pohonných hmot z táborského skladu státní společnosti Čepro. Tři bývalí zaměstnanci a majitel benzinové pumpy dostali podmíněné tresty. Musí také zaplatit milionové peněžité pokuty a náhradu škody. Informaci ČT potvrdil soudce Ondřej Kubů. Podle obžaloby měli muži distribuovat odcizené palivo mimo areál. Kriminalisté je v červenci 2017 zadrželi při policejním zásahu. Rozsudek je nepravomocný.

„První z obžalovaných, řidič společnosti Čepro, dostal trest odnětí svobody na tři roky odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest více než dva miliony korun,“ uvedl soudce Ondřej Kubů z Okresního soudu v Táboře s tím, že stejný trest si vyslechl i majitel benzinové pumpy, kam se palivo ilegálně vyváželo.

Dalšími dvěma obžalovanými byli dispečeři společnosti Čepro, těm soud uložil podmíněný trest dva a půl roku vězení odložený na zkušební dobu čtyř let a dvou měsíců. Jeden z nich dostal peněžitý trest milion korun, druhý obžalovaný půl milionu korun.

Dohromady musí ještě všichni obžalování zaplatit další dva miliony korun jako náhradu škody. Soud také rozhodl o zabrání cisterny a cisternového přívěsu, který vlastnil obžalovaný majitel benzinové stanice.

Skupina byla odhalena předloni v červenci

Všechny čtyři policie zadržela při zásahu v táborském skladu státního distributora paliv Čepro v červenci 2017. „Akce byla připravována v úzké součinnosti s vedením společnosti, a to na základě vzájemných informací vycházejících jak z vlastní kontrolní činnosti firmy, tak z operativní práce táborských kriminalistů,“ řekl po zásahu mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek.

Zadržení byli obviněni z trestného činu krádeže. Soud jim nařídil vazbu, ze které je později propustil. Policie a celníci zasahovali ve společnosti Čepro i v květnu 2016. Kvůli krádežím pohonných hmot tehdy zajistili desítky lidí.

Společnost Čepro, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí, zajišťuje hlavně přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Je jedním z největších průmyslových podniků v Česku. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv a provozuje síť zhruba dvou stovek čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.