Únikem informací z Hradu se zabývá Národní bezpečnostní úřad

Kauzou úniku utajovaných informací z Pražského hradu se začal zabývat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Prověřuje podezření na spáchání přestupku. ČT to potvrdil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec. Případ vyšetřovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří ho loni odložili. Podali ale oznámení kvůli možnému přestupku. Kauza mimo jiné souvisí i se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích.

Ohrožení tajných informací v prezidentské kanceláři prověřovala NCOZ, případ ale loni v listopadu odložila. Policisté totiž neměli dost důkazů, aby určili konkrétního pachatele. Při vyšetřování ale zjistili podezření na spáchání přestupku. „Oznámení bylo podáno příslušnému správnímu orgánu, ke kterému se však nebudeme vyjadřovat ani jej jmenovat,“ uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Česká televize zjistila, že kriminalisté poslali podnět na spáchání přestupku Národnímu bezpečnostnímu úřadu. „Potvrzuji, že NBÚ přijal podání z NCOZ. V současné době NBÚ v rámci standardního postupu ověřuje skutečnosti v tomto podání uvedené,“ sdělil mluvčí úřadu Jaromír Kadlec.

Podle zákona posuzuje NBÚ řadu přestupků týkajících se lidí i právnických osob. Jde o administrativní pochybení, jako je například špatné ukládání utajovaných informací, ale i vážnější delikty. Za porušení mlčenlivosti nebo umožnění přístupu k tajným informacím neoprávněným osobám může úřad udělit až pětimilionovou pokutu.

Za skartace dostala prezidentská kancelář pokutu

Případ ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky se týká mimo jiné i skartace zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Tu měl podle médií předloni v listopadu nařídit tehdejší vedoucí kanceláře Vratislav Mynář. Podle pracovnic Pražského hradu se tak stalo omylem. To, že byl dokument skartován, zjistili detektivové NCOZ, když přišli na Hrad zkontrolovat, zda někdo s vrbětickou zprávou neoprávněně nemanipuloval.

V souvislosti s případem Národní archiv zkontroloval v Kanceláři prezidenta republiky vedení spisové služby, úřadu udělil za některá pochybení pokutu ve výši devadesáti tisíc korun. Hrad se odvolal k ministerstvu vnitra, které udělení pokuty potvrdilo, o třicet tisíc korun ji ale snížilo.

Podezřením na únik tajných informací z okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana se zabývala policie i Bezpečnostní informační služba. Podle žalobce pražského Vrchního státního zastupitelství Marka Bodláka se ale podezření nepotvrdilo. Prezidentská kancelář porušení zákona opakovaně odmítla.