Týden má být oblačný s přeháňkami a deštěm. Teploty zřejmě vystoupají až k patnácti stupňům

V tomto týdnu bude v Česku zataženo až oblačno, s přeháňkami nebo deštěm, na horách může sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty mají postupně stoupat, zpočátku zůstanou zřejmě mírně nad deseti stupni Celsia, o víkendu se mohou pohybovat až kolem patnácti stupňů. Teplotně nadprůměrné počasí vydrží podle dlouhodobého výhledu ještě minimálně tento a příští týden.

Zpočátku týdne má častěji a vydatněji pršet ve východní polovině země, na západě spíš jen výjimečně. Více srážek očekávají meteorologové také na horách, a to i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší úterní teploty budou nejspíš od šesti do deseti stupňů Celsia, v Polabí a na severozápadě Čech mohou dosáhnout místy dvanácti stupňů.

Ve středu se mají odpolední maxima pohybovat od osmi do třinácti stupňů. Podobné teploty vydrží zřejmě i ve čtvrtek, ale k ránu se mohou objevit přízemní mrazíky. Srážky mají být už jen ojedinělé.

Ještě tepleji by mohlo být o víkendu, při malé oblačnosti až sedmnáct stupňů Celsia. Nebe ale i na konci týdne zůstane podle meteorologů oblačné až zatažené, polojasné jen místy a přechodně. Také o víkendu mají lidé počítat s přeháňkami nebo deštěm.

Nadprůměrně teplé počasí, které v Česku trvá už několik týdnů, bude pokračovat, bude ale víc pršet, uvedli meteorologové v prognóze na další čtyři týdny. „Teplotně nadprůměrné počasí potrvá ještě minimálně tento a příští týden. Avšak i třetí a čtvrtý týden předpovědi předpokládáme teplotně průměrný až nadprůměrný. Srážek oproti minulým dvěma, z pohledu spadlých srážek podprůměrným týdnům, už bude více,“ poznamenali. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot mají být následující tři týdny kolem třinácti stupňů Celsia, první dubnový týden vystoupají údajně na šestnáct stupňů.