Transporty Židů z Plzně si připomněly stovky lidí

Plzeň - Zhruba dvě stovky lidí se dnes v Plzni sešly, aby uctily památku prvního transportu Židů z Plzně do Terezína v lednu 1942. Vzpomínkové shromáždění se konalo v centru města a následně ve Velké synagoze. Pro případ, že by se někdo pokusil narušit pořádek, zvýšila policie ve městě dohled a vyčlenila speciální síly i techniku. Akci pořádá plzeňská židovská obec a křesťanské církve. Vzpomínkového setkání se zúčastnil také plzeňský biskup František Radkovský, vrchní zemský rabín Karol Sidon nebo předseda Federace židovských obcí v České republice Jiří Daníček.

Ojedinělou spolupráci a setkávání židů a křesťanů v Plzni odstartovaly loňské události, kdy v době výročí transportů chtěli západočeskou metropolí kolem synagogy pochodovat pravicoví extremisté. Pochod tehdy zakázal primátor Pavel Rödl. Podle soudu neoprávněně, takže se poté konal 1. března. Proti se tehdy postavily stovky věřících různých církví i lidí bez vyznání. „Letos na stejné období jsme neměli hlášenu žádnou podobnou akci,“ řekl dnes starosta centrálního obvodu Jiří Strobach.

„Před rokem jsme se spojili, abychom vyjádřili nesouhlas s aktivitami extremistů. Slíbili jsme si, že utrpení tisíců židovských spoluobčanů chceme společně připomínat, i když nás k tomu zvenku nikdo nebude nutit,“ uvedl představitel plzeňského ekumenického setkávání církví Karel Řežábek.

Z 2605 Židů se domů vrátilo pouze 112

Na akci se dnes dostavili zástupci města, představitelé židovské obce i plzeňský biskup František Radkovský, podle kterého je potřeba lidi vést k tomu, aby si uvědomili, že masové útoky a vůbec každé násilí je hrozné a že by se to už nikdy nemělo stát: „Je třeba se snažit, aby bylo více lidí, kteří si uvědomí závažnost toho, co se dělo.“

První transport Židů z Plzně do koncentračního tábora odjel přesně před 67 lety. Poté následovaly další dva 22. a 26. ledna 1942. Během nich bylo odvlečeno do Terezína 2605 Židů. Pouze 112 z nich se vrátilo domů.

Židovský hřbitov v Terezíně
Zdroj: ČT24/Wikipedia