Stavební povolení pro silnici I/68 z Frýdku-Místku na Třinec platí. Stále ale není jasné, kdo ji postaví

Stavební povolení pro čtyřpruhovou silnici I/68 mezi Třanovicemi a Nebory platí, potvrdilo ministerstvo dopravy. Silnice bude součástí hlavního tahu z Frýdku-Místku na Třinec a Žilinu. Práce by podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) měly začít na jaře. Zda se tak ale skutečně začne, zatím není jisté, ŘSD totiž dosud nenašlo stavební firmu.

Nová komunikace má spojit dálnici D48 se čtyřpruhovou silnicí I/11, která se otevřela loni. Odvede dopravu z obcí Hnojník a Střítež a výrazně zkrátí dobu jízdy. Silnice bude dlouhá 5,5 kilometru a má stát zhruba 2,5 miliardy korun.

„Počítáme se zahájením prací na jaře roku 2019,“ řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. I kdyby se podařilo tento termín splnit, bude mít začátek výstavby téměř dvouleté zpoždění. Stavbu blokovaly spory ohledně pozemků.

Další průtahy hrozily, když se proti stavebnímu povolení z letošního června odvolal bývalý majitel několika pozemků. Rozklad, který podal, ale ministerstvo zamítlo a potvrdilo, že povolení platí.

Problémů, které by začátek prací mohly ovlivnit, je ale víc. ŘSD nemá vysoutěženou firmu, která by se do výstavby mohla už za několik měsíců pustit. „Předpokládáme, že nabídky obdržíme ještě v letošním roce,“ informovala Ledvinová.

To ale neznamená, že bude jasné, kdo silnici postaví. „Konec výběrového řízení je ovlivněn samotným průběhem a postojem uchazečů,“ vysvětlila Ledvinová s tím, že firmy, které neuspěly, se můžou odvolat proti výsledkům. To může celou soutěž výrazně pozdržet.

Výběrové řízení na stavbaře navíc ŘSD muselo vypsat už podruhé. To minulé skončilo neúspěchem. „Vítězný uchazeč odstoupil od podpisu smlouvy, a tak vznikla nutnost celou soutěž zopakovat,“ připomněla Ledvinová.

Obce už na novou silnici čekají

Současná silnice vede přes obce Hnojník a Střítež, nová cesta se jim vyhne. Obě obce zatížené dopravou na ni proto netrpělivě čekají už téměř deset let.

„Největší komplikací jsou pro nás kamiony projíždějící centrem. Máme problém zajistit bezpečnost dětí a seniorů,“ říká starosta obce Hnojník Miroslav Molin. Podobně je na tom i sousední Střítež. „Je problém vůbec přejít silnici,“ stěžuje si tamní starosta Miroslav Jaworek.