Státním zaměstnancům se zmrazí platy. Přilepšit si mají jen učitelé

Události: Zmrazení platů státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Statisícům lidí neporostou příští rok platy. Vláda plánuje zmrazit výdělky většině státních zaměstnanců – policistům, hasičům, vojákům i úředníkům. Dostat přidáno mají od ledna jen učitelé, zhruba o tři tisíce. Platí totiž záměr dorovnat jejich platy na 130 procent průměrné mzdy. Ministr financí naplánoval v návrhu státního rozpočtu na příští rok výdaje na platy nižší o osm a půl miliardy korun, tedy o více než tři procenta. Zároveň navrhl snížit počet státních zaměstnanců o jedenadvacet tisíc.

Například hasiči se stejně jako statisíce dalších státních zaměstnanců musí smířit s tím, že příští rok zůstanou jejich platy zmrazené. Škrty v platech ovlivní i nábory nových lidí. „Předpokládali jsme, že po další tři roky budeme nabírat 300 nových hasičů do výjezdu, což je v této chvíli také zmrazeno,“ říká generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Ministr vnitra připouští, že pro hasiče či policisty nemá vláda na dorovnání letošní více než desetiprocentní inflace peníze. „Dávám si teď realistickou ambici, která odpovídá stavu veřejných financí. Letos jsme zvyšovali, pro příští rok nechceme, byť o korunu, snížit,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

I přes velmi rychle rostoucí výdaje na obranu zatím kabinet neplánuje zvýšit platy ani vojákům. Ministerstvo obrany má přitom příští rok dostat navíc rekordních téměř 40 miliard korun. Hlavně na modernizaci armády. „Budeme bojovat za to, abychom byli na těch položkách, na kterých jsme. Abychom nemuseli zásadně snižovat počty a už vůbec abychom nesahali na platy,“ uvádí ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Myslím, že vojáci nejsou špatně placení. Teď nechci být nenáviděný mezi vojáky, ale myslím si, že vojáci mají odpovídající mzdy,“ míní náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Návrh rozpočtu ministerstva obrany
Zdroj: Ministerstvo financí

Úředníci MPSV mají dostat více

Vláda se už v květnu dohodla, že v příštím roce sníží objem výdajů na platy státních zaměstnanců o dvě procenta. Tento plán je podstatnou součástí úsporného balíčku na rok 2024. Jedním z mála ministrů, který i přes škrty slibuje v příštím roce ve svém resortu vyšší platy, je Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V roce 2024 totiž plánuje Ministerstvo práce snížit počet pracovních míst o více než tisícovku. Ušetřené peníze mají jít na odměny úředníků. „Objem platů bude snížen o dvě procenta, ale tím, že výrazně snížíme počet lidí, tak dokážeme u těch, kteří tady budou nadále pracovat, platy zvýšit. Počítám, že zvýšení v případě MPSV by mohlo být minimálně o tři procenta,“ slibuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Nebudeme obsazovat nová místa, pokud víme, že v nějaké oblasti budou lidé odcházet třeba do důchodu,“ konstatuje ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Počet pracovních míst spadajících pod MPSV
Zdroj: Ministerstvo financí

Opozice se zmrazením nesouhlasí

Sněmovní opozice s plánem kabinetu zmrazit platy většiny státních zaměstnanců nesouhlasí. „Při největším poklesu reálných mezd podle OECD ze všech vyspělých zemí světa, tak ještě zmrazit platy, to si nedovedu představit,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Kdyby vláda nekupovala předražené americké stíhačky, které budou stát přes 100 miliard plus ještě provoz, tak by tady peníze dokonce na celkové platy byly,“ doplňuje předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Státních zaměstnanců spíše přibývalo

O výši částky určené na platy v příštím roce rozhodne vláda na konci září spolu se schválením návrhu státního rozpočtu na rok 2024. Dosud míst ve státní správě spíše přibývalo. V tomto roce ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají bezmála půl milionu lidí. O osm tisíc více než vloni.

Vůbec nejpočetnějšími státními zaměstnanci jsou učitelé, kterých je 194 tisíc. Následuje 77 tisíc ostatních zaměstnanců škol, například kuchařek nebo uklízeček. Přes 69 tisíc je příslušníků bezpečnostních složek – tedy hasičů, policistů, celníků nebo dozorců.

Letos vydá stát na platy svých pracovníků přes čtvrt bilionu korun. Průměrný výdělek ve veřejné sféře se blíží hranici třiačtyřiceti tisíc korun hrubého.