Státní zástupce obžaloval Vratislava Mynáře z dotačního podvodu

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotačnímu podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Mynář vinu popírá a obvinění označuje za účelové.

Mynář byl obžalován v souvislosti s přidělením evropské dotace pro jeho firmu Clever Management. Server Seznam Zprávy informoval o tom, že obžaloba byla ke Krajskému soudu v Brně doručena 17. dubna. Napsal také, že i když za trestné činy, za něž byl Mynář obžalován, hrozí podle trestní kvalifikace a uvedených paragrafů od dvou do osmi let vězení, žalobce Martin Malůš mu navrhuje nižší trest. Mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová serveru potvrdila, že žalobce navrhuje odsouzení ke tří až čtyřleté podmínce a peněžitý trest deset milionů korun.

„Vítám a těším se, že po více než čtyřech letech budu mít konečně příležitost bránit se veřejně v trestním řízení, které vůči mě policie vedla,“ uvedl Mynář pro ČT. „Orgány činné v trestním řízení nerespektovaly zásady, kterými se trestní řízení řídí,“ prohlásil s tím, že policie prý některé zásadní důkazy do spisu zařadila až na návrh obhajoby a jiné neprovedla vůbec. Obvinění považuje za účelové.

Počátkem dubna navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci policie. Dotaci ve výši 5,99 milionu získala Clever Management před třinácti lety. Úřady později konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně, a firma následně dotaci vrátila.

Peníze z dotace firma hodlala použít na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Clever Management ji přidělil úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Ministerstvo školství podle serveru Seznam Zprávy v roce 2008 schválilo 13 milionů korun určených na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu. Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace – spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak podle policie byla vyplacena neoprávněně.

Mynář, který vedl prezidentskou kancelář v letech 2013 až 2023 za úřadování Miloše Zemana, je aktérem několika afér i trestních kauz, které se týkají jak jeho působení na Pražském hradě, tak podnikání nebo dalšího veřejného působení. Jde mimo jiné o pronájem stanu z Pražského hradu na sjezdovce v Osvětimanech nebo vypůjčené šperky z hradního skladu. Policie bude případy dál prověřovat.