Česko musí podle Evropské komise zajistit vrácení části podpory vyplacené velkým zemědělcům

Evropská komise (EK) dospěla k závěru, že investiční podpora poskytnutá Českem v letech 2017 a 2018 některým velkým tuzemským zemědělským podnikům není v souladu s pravidly Evropské unie pro státní podporu. Česko tak podle ní musí zajistit vrácení této podpory. Jména firem ani informace o rozsahu podpory sdělení EK neobsahuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že se jedná zhruba o 24,5 milionu korun, které bude muset stát vrátit a vymáhat je od žadatelů o podporu. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý doplnil, že podpora byla vyplacena z českých zdrojů a bude se vracet do českého rozpočtu.

Podpora byla poskytnuta na investice do zavlažování a restrukturalizace sadů. Komise zahájila její hloubkové šetření v roce 2021. Zjistila, že někteří příjemci byli českými úřady chybně identifikováni jako malé a střední podniky, ačkoli byli ve skutečnosti velkými firmami. Podpora přitom byla určena pouze malým a středním podnikům.

„Pro nás to není nová informace, jako ministerstvo už jsme byli kontaktováni Evropskou komisí. Jedná se, tuším, o sedm vlastníků. Jedná se o to, že tito příjemci se prokázali jako malé nebo střední podniky, ale reálně nesplnili podmínky dotací, protože byli velkými podniky. Tam pak vzniká povinnost vrátit dotaci. My jako ministerstvo ty peníze vymáháme a asi 12 milionů už je vráceno a na dalších pracujeme,“ řekl Výborný.

„V zásadě jsme čekali na potvrzení Evropské komise, co nám k tomu řekne. Počkáme teď na vyhotovení, protože to ještě nemáme. Za mě platí padni komu padni a kdo je majitelem, 12 milionů už bylo vráceno a my to vrátíme zpátky do evropského rozpočtu,“ dodal ministr zemědělství. Jména konkrétních firem neuvedl.

„Jsou to národní dotační programy, u kterých Evropská komise identifikovala nesoulad s evropskými pravidly, a proto je ministerstvo zemědělství bude vymáhat zpět do (státního) rozpočtu,“ doplnil později mluvčí ministerstva zemědělství Bílý.

Česká republika má nyní zajistit navrácení podpory porušující pravidla spolu s úroky. Měla by identifikovat všechny velké společnosti, které podporu obdržely v rozporu s pravidly, a stanovit částku, která má být vrácena.

„Celková částka podpory, která má být navrácena, proto v této fázi není známa,“ uvedla Komise. Upozornila, že pravidla EU požadují bezodkladné vrácení podpory s cílem odstranit narušení hospodářské soutěže.