Stát se chystá prodávat podíly ve svých firmách, strategické podniky si ponechá

Události: Stát se zbaví podílu v nevýznamných podnicích (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla v budoucnu prodat drobné podíly v méně důležitých podnicích. Počítá s tím nová strategie vlastnické politiky státu. Strategických firem se stát zbavovat neplánuje. Chce je ale řídit podle jednotných pravidel.

Cílem dokumentu je vymezit principy chování státu jako spoluvlastníka i vlastníka firem nebo jako zakladatele státních podniků. Strategie ministerstvu umožní spolu s dalšími resorty rozhodovat, které majetkové účasti jsou pro stát klíčové, tedy do nichž se má investovat a dále je rozvíjet, a které jsou pro stát nepotřebné.

„Stát vlastní větší majetek, než si občané běžně uvědomují, ať už jde o strategické společnosti v oblasti dopravy či energetiky nebo klíčové státní podniky, jako jsou Lesy ČR, Česká pošta či třeba Státní tiskárna cenin. Dlouho tu ale chyběla jasná a jednotná vize, jak má stát s tímto vlastnictvím nakládat. Právě proto přicházíme se strategií, která sjednocuje řízení státních firem napříč všemi resorty a nastavuje jasná pravidla pro řízení státem vlastněných společností,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ze strategie dále vyplývá, že stát jako vlastník má formulovat jasná zadání a následně posuzovat navržené podnikatelské postupy. Stát bude také monitorovat a vyhodnocovat výkonnost svých společností a podniků.

Informace o klíčových ukazatelích hospodaření by měly být veřejně dostupné a po schválení vládou budou zveřejněny i výroční zprávy obsahující údaje za jednotlivé firmy.

Má stát vlastnit pivovar?

Náměstek ministryně financí pro právní a majetkovou agendu Ondřej Landa uvedl, že veškeré strategické a významné společnosti a podniky zůstanou i nadále a v souladu s programovým prohlášením vlády v rukou státu.

To se týká nejen společností, jako jsou ČEZ, Čepro nebo Letiště Praha, ale třeba i budějovického Budvaru. „Pivovar v Českých Budějovicích si určitě necháme, já už jsem v minulosti řekla, že to je rodinné stříbro a my se ho zbavovat určitě nebudeme,“ konstatovala pro ČT Schilerová.

Ne všichni s ní ale souhlasí. „Skutečně si myslím, že stát tu není od toho, aby vařil pivo a vlastnil pivovary. Stát by měl poskytovat jen to, co státy poskytovat mají,“ soudí například místopředseda poslaneckého klubu opoziční ODS Jan Skopeček.