Stát se zbavuje nepotřebného majetku v on-line aukci. Vydražil tak už věci za 600 tisíc

Majetkový úřad vydražil v internetové aukci věci za 600 tisíc (zdroj: ČT24)

Stát v novém internetovém aukčním systému, který spustil letos v únoru, vydražil majetek za 600 tisíc korun. Do 11. května uskutečnil už 444 elektronických aukcí. Zatím přes něj nabízí drobné věci jako automobilové díly nebo vybavení místnosti. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových by však chtěl ještě letos do systému zahrnout i nemovitý majetek.

Úřad zatím v elektronických aukcích nabízí movitý majetek, například auta, kola, nádobí, pračky, nářadí, obrazy, sběratelské předměty nebo šperky. Do konce roku by se měl systém rozšířit o stavby a pozemky. „Byl by tak na jednom místě koncentrován nepotřebný majetek státu,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

„Prodej majetku prostřednictvím elektronických aukcí výrazně posiluje transparentnost, veřejnou kontrolu a zásadně omezuje korupci. Digitalizace státu je prioritou této vlády a elektronické aukce jsou jedním z prvních kroků tímto směrem,“ uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO).

Zavedením elektronické aukce chceme zpřístupnit nabídku nepotřebného majetku státu širšímu okruhu zájemců a také tím šetříme jejich čas.
Kateřina Arajmu
generální ředitelka ÚZSVM

Aukce v systému se může účastnit každá fyzická či právnická osoba, která je v něm zaregistrována. Po přihlášení k aukci a souhlasu s jejími podmínkami může zájemce začít na vybraný předmět přihazovat, a to buď předem stanovený minimální příhoz, či vlastní vyšší částku. O každém učiněném příhozu v aukci, do níž je zájemce přihlášen, je informován e-mailem. O ukončení aukce a jejím výsledku jsou všichni účastníci aukce rovněž informováni e-mailem.

Úřad prodal i zlacené nádobí

Z celkem 444 ukončených aukcí byla podle úřadu zhruba polovina s příhozem. Zmařených aukcí bylo 11. Úřad od spuštění systému zaregistroval 84 390 unikátních uživatelů a 5802 zaregistrovaných odběratelů novinek.

Mezi příklady úspěšných aukcí majetkový úřad uvedl prodej grafického listu Českého Krumlova za 7700 korun, minimální cena byla 50 korun. Sadu zlaceného nádobí v aukci úřad prodal za čtyři tisíce, minimální cena byla 300 korun.

Internetové stránky aukce obsahují tři základní sekce. Jde o nabídky majetku pro státní instituce, nabídky připravované a aktuálně vyhlášené nabídky pro veřejnost.

Pokud má úřad nepotřebný majetek, nejprve jej podle zákona musí nabídnout dalším státním institucím. Když žádná neprojeví zájem, úřad začne připravovat převod nebo pronájem. Následně je majetek nabízen k prodeji nebo pronájmu veřejnosti.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových letos do konce dubna zvýšil příjmy meziročně o 17 procent na 525,7 milionu korun. Nejvíce získal z prodeje majetku, především pozemků, a to 329,7 milionu korun. Úřad vedle správy majetku zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu.

Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které státu připadly z takzvaných odúmrtí po zemřelých bez dědiců nebo z trestné činnosti.

  • V září 2015 prodal majetkový úřad v dražbě bývalý hybernský klášter na náměstí Republiky v centru Prahy za vyvolávací cenu 790 milionů korun. Komplex koupil investor ze zahraničí. Původně barokní klášter naposledy sloužil různým úřadům, které ho několik měsíců před dražbou opustily. Díky tomu zůstal jen v zanedbaném stavu.
  • Na začátku roku 2017 majetkový úřad vyhlásil výběrové řízení a následnou aukci areálu v centru Prahy v ulici U Půjčovny. Budovu, kterou v minulosti využíval Úřad průmyslového vlastnictví nebo Tuzex, získala firma I.J.O. Prague Investments. Společnost švýcarského majitele za ni zaplatila 355,1 milionu korun.
  • Jiné nemovitosti udá úřad za mnohem nižší cenu. Například v lednu 2018 se prodal za zhruba pět milionů korun zámek v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Stát se v minulosti zámek pokusil neúspěšně prodat několikrát. Zámek Dívčí Hrad vznikl na místě hradu ze 13. století. Za druhé světové války byl při osvobozovacích akcích výrazně poškozen, shořely mu střechy, krovy a stropy nad druhým patrem. Opraven byl v 50. letech, kdy mu byly dostavěny i dvě věže.

Úkolem úřadu je nejen spravovat státní majetek, ale také zastupovat Českou republiku v právních sporech, které se tohoto majetku týkají. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu.