Tisíce známek i stáda koní. Majetkový úřad má na starost překvapivé položky

Majetkový úřad má na starost překvapivé položky (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) má na starost majetek patřící státu. Kromě nemovitostí se v jeho péči někdy objevují i překvapivější položky. Nedávno například státu propadly desítky koní nebo dvacet tisíc poštovních známek. Zatímco zvířata ÚZSVM prodá v historicky největší aukci, známky přenechá výchovným ústavům.

Dva malé balíčky, z nichž každý obsahuje deset tisíc platných dopisních známek, stát zabavil podvodníkům. „Bylo to od organizované skupiny, která se živila daňovými podvody s tabákem a lihem,“ informuje mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Známky pro děti

Úřad známky rozdělí mezi sedm dětských domovů a výchovných ústavů. „Využijeme je hlavně pro děti a jejich komunikaci s nejbližšími a pro naši administrativní stránku, což nás ročně stojí pomalu 46 tisíc korun,“ říká Eva Karbanová, ředitelka výchovného ústavu v Kostomlatech pod Milešovkou, který dostane 6 tisíc známek.

Česká pošta od února zvýšila cenu známky na obyčejný dopis o tři koruny na 19 korun, což hodnotu zabavených známek ještě zvýšilo.

„Převádíme desítky předmětů ročně, například jde o elektroniku, nábytek, elektrospotřebiče, ale například i housle nebo jízdní kola,“ popisuje další položky mluvčí ÚZSVM. Například výchovný ústav v Kostomlatech s úřadem spolupracuje dlouhodobě. „Ušetříme si tím statisíce korun ročně,“ podotýká Eva Karbanová.

Historická aukce

Využití pro dvacet tisíc známek hledal stát prvně. Poprvé se chystá také na největší aukci koní v historii. U původního majitele v Jankově zvířata žila ve špatných podmínkách, nakonec byla statkáři odebrána a před dvěma měsíci propadla státu.

Z celkového počtu 87 koní se v první fázi bude dražit třicítka. Část z nich nyní pobíhá na pastvině u středočeského Kaliště. „Prohlédl je veterinář a zároveň je i ocenil, je to různé, ale ten stav je výrazně lepší, než byl v minulosti,“ říká mluvčí ÚZSVM.

„Ceny začínají zhruba na 3 tisících korunách a pohybují se až do 15 tisíců, kdy se prodává klisna i s hříbětem,“ pokračuje Radek Ležatka. Majetkový úřad vypsal zatím tři termíny a písemné nabídky přijímá do poloviny února. Aukce se pak bude konat v Benešově.

Vydáno pod