Stálo to za to, atentát byl klíčovou událostí celosvětových dějin, řekl Zeman k 80. výročí operace Anthropoid

Osmdesáté výročí operace Anthropoid v Národním muzeu (zdroj: ČT24)

„Stálo to za to. Atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí evropských a celosvětových dějin,“ prohlásil  český prezident Miloš Zeman. Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si v Národním muzeu připomněl společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během pietní akce slavnostně otevřeli výstavu Nikdy se nevzdáme!, kterou připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav.

Na začátek úvodního projevu prezident zmínil  „bolestivou otázku, zda je atentát na Heydricha hoden množství obětí našich občanů,“ kterou v depeši do Londýna položila odbojová skupina Jindra. „Tatáž skupina vyzvala, aby se atentát soustředil na Emanuela Moravce,“ doplnil. Následně uvedl několik důvodů, proč je dodnes atentát celosvětově významnou událostí.

Pokud by výsadkáři zaútočili na Moravce, znamenalo by to podle Zemana pouze nahrazení jednoho kolaboranta za druhého, protože byl snadno nahraditelný. „Odstranění zloducha nacismu a potenciálního Hitlerova nástupce mohlo znamenat prodloužení druhé světové války a k úctě k českým obětem, daleko větší oběti. Moje odpověď na nesmírně bolestivou otázku je tedy velmi prostá, byť také velmi smutná. Stálo to za to,“ uzavřel Zeman svůj projev. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová označila atentát za jednu z nejvýznamnějších diverzních akcí druhé světové války. „Jsem hrdá, že díky Josefovi Gabčíkovi nese tento útok také silnou slovenskou stopu,“ zmínila. Zdůraznila, že jeho osobnost symbolizuje provázanost s historií první Československé republiky stejně tak, jako „Slovenské národní povstání nese silnou moravskou a českou stopu.“ 

Během projevu připomněla setkání s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem, se kterým hovořili o přijetí lidí, kteří utíkají před válkou na Ukrajině a rovněž pamatují na hrůzy druhé světové války a holocaustu. „Zlo nemá národnost, zvítězí jen tehdy, když mu to zbabělá a vypočítavá většina dovolí,“ řekla. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve svém projevu připomněla, že zhruba před měsícem se podařilo převézt do Česka ostatky někdejšího velitele československých zpravodajců v exilu Františka Moravce, který byl hlavou operace Anthropoid. Zdůraznila také, že operace uspěla díky stovkám lidí, kteří odbojářům pomáhali. 

Na pomoc lidí odkazoval i ministr kultury Martin Baxa (ODS), který ocenil jejich nasazení a odvahu v době přímého ohrožení. „Ani pod touto hrozbou nezaváhali. Většina z nich neušla nacistickému běsnění a položila životy, životy své a celých svých rodin za svobodu a nezávislost,“ řekl.

Výstava nazvaná Nikdy se nevzdáme!, kterou Miloš Zeman a Zuzana Čaputová společně zahájili, představí osudy nejen atentátníků, ale i dalších osobností odboje a veřejného života. Pro veřejnost se expozice otevře v sobotu. 

Národní muzeum v expozici představuje souvislosti předcházející atentátu na Heydricha, především rozbití Československa, okupaci a příjezd Heydricha do Prahy v roce 1941. Návštěvníci si v ní postupně projdou významné události jako přípravy na atentát a následnou Heydrichovu smrt, vyhlazení Lidic, boj v kostele svatých Cyrila a Metoděje, vypálení osady Ležáky a ukončení výjimečného stavu.

Prezidentka Zuzana Čaputová už během návštěvy Prahy uctila památku československých vojáků a obětí heydrichiády u pamětní desky v Resslově ulici a navštívila výstavu o atentátu v žižkovském parku Ohrada.

Před začátkem ceremoniálu v Národním muzeu přijala česká hlava státu prezidentku Čaputovou na Pražském hradě. Schůzky se zúčastnili také první dáma Ivana Zemanová a partner slovenské hlavy státu Juraj Rizman. Zeman s Čaputovou spolu naposledy hovořili v březnu, kdy se spojili telefonicky. Osobně se potkali v polovině listopadu, kdy slovenská prezidentka navštívila Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, kde pobýval kvůli zdravotním problémům.