Zlu je potřeba se postavit, jako to udělali parašutisté, prohlásila Čaputová

Pietní akt na Žižkově (zdroj: ČT24)

Historické propojení Česka a Slovenska zdůraznila při návštěvě Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijela při příležitosti 80. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Památku hrdinů odboje připomněla mimo jiné na Žižkově, kde promluvila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba přirovnali odboj vůči nacismu k odporu Ukrajinců vůči ruské invazi.

Slovenská prezidentka napřed uctila památku československých parašutistů u pamětní desky hrdinů heydrichiády, která je umístěna v Resslově ulici na pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje, kde se v kryptě ukrývali Gabčík s Kubišem spolu s výsadkáři z dalších skupin po atentátu. 

Čaputová se poté přesunula na Žižkov, kde třetí městská část zřídila symbolické pietní místo v parku Ohrada na pražském Žižkově. Park se nachází v bezprostřední blízkosti míst, kde se parašutisté v období mezi výsadkem a atentátem ukrývali několik měsíců. Obyvatelé Žižkova a Vinohrad jim poskytovali úkryt a útočiště.

Slovenská prezidentka Čaputová uctila památku parašutistů (zdroj: ČT24)

Usmiřování tyrana zpravidla povzbudí, řekla Pekarová Adamová

Čaputová na Žižkově ve své řeči připomněla silné historické spojení mezi Českem a Slovenskem, které se projevilo také v tom, že parašutisté byli členové obou národů, Josef Gabčík byl Slovák narozený v Rajeckých Teplicích u Žiliny. „Je potřeba se postavit zlu, tak jako to udělali oni,“ zdůraznila. 

Akce se účastnili a krátce promluvili také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba dali boj proti nacismu do souvislosti s dnešním odporem Ukrajinců proti ruské invazi. 

„Politika usmiřování, po které čas od času někteří volají, tyrana v jeho zločinných záměrech zpravidla jen povzbudí. Považuji za naši společnou povinnost Ukrajince za těchto okolností podpořit a přispívat k tomu, aby i oni si mohli co nejdříve připomínat svůj den národního vzdoru. Před osmdesáti lety se psaly dějiny, nyní se píší nedaleko od nás,“ řekla Pekarová Adamová. 

Pietní akt se pokusil narušit křikem odpůrce ministra Víta Rakušana. Ten se pak o něm zmínil v projevu: „I když jsme zde před chvílí slyšeli různé výkřiky, my podporujeme svobodnou Ukrajinu. Podporujeme zemi, která se brání ruské agresi a která teď ukazuje, že výzvy totality a útoků proti svobodě a demokracii nekončí. Ta země nám ukazuje, jak se dá i v této době projevit hrdinství, jak se dá v této době bojovat proti zlu a totalitě a jak se dá i v této době postavit proti agresi, která tentokrát přichází z jiné strany.“

Poslední veřejnou akcí, kde Zuzana Čaputová během své návštěvy vystoupila, bylo slavnostní shromáždění v historické budově Národního muzea. Součástí akce bylo otevření výstavy Nikdy se nevzdáme!, kterou společně připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav. Představí osudy nejen atentátníků, ale i dalších osobností odboje a veřejného života.

Akce se zúčastnil také český prezident Miloš Zeman, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Výstava Nikdy se nevzdáme! ukazuje v širších souvislostech realitu Protektorátu Čechy a Morava a čtyři desítky dnů stanného práva po atentátu. Návštěvník projde symbolicky týden po týdnu, je konfrontován s událostmi, veřejným prostorem protektorátu, propagandou i starostmi všedního dne. 

Setkání se Zemanem

Před setkáním v Národním muzeu přijal Čaputovou Miloš Zeman na Pražském hradě. Na Twitteru o setkání informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Schůzky se zúčastnili také první dáma Ivana Zemanová a partner Čaputové Juraj Rizman.

Výstup z jednání na Pražském hradě politici neplánují. Zeman s Čaputovou spolu naposledy hovořili v březnu, kdy se spojili telefonicky. Osobně se potkali v polovině listopadu, kdy slovenská prezidentka navštívila Zemana v Ústřední vojenské nemocnici, kde pobýval kvůli zdravotním problémům.