TÉMA

Ivana Zemanová

Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.
19. 4. 2023|

Zeman si po odchodu z Hradu zřídí kancelář. Mynář se chce věnovat rodině

Prezident Miloš Zeman byl v pátek naposledy ve své kanceláři na Pražském hradě. V lánské pracovně bude ještě v pondělí pobývat v souvislosti s přijetím premiéra Petra Fialy (ODS). Po přestěhování všech věcí se pak přesune do nového domu v Lánech, kde zůstane až do inaugurace svého nástupce Petra Pavla. Informoval o tom jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman si po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Mynář zároveň informoval, že sám na svou funkci rezignuje zřejmě ve čtvrtek 9. března dopoledne, tedy v den Pavlovy inaugurace. Před rezignací své nástupkyni Janě Vohralíkové předá potřebné dokumenty.
3. 3. 2023|

Pavel jednal s Rychetským, ve středu bude mluvit s Jurečkou o valorizaci důchodů

Zvolený prezident Petr Pavel jednal s předsedou Ústavního soudu (ÚS) Pavlem Rychetským. Tento týden se setká také s ministrem práce a sociálních věcí a životního prostředí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Už v úterý jej čeká lékařská prohlídka, výsledky by měly být známy do březnové inaugurace. O víkendu Pavel požádal ukrajinskou stranu, aby jako první přišla s návrhem termínu jeho cesty do Kyjeva. Předpokládá, že se tak stane brzy.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:59|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

Zeman se omluvil Herzogovi za postoj ministra Lipavského ke zprávě komise rady OSN

Na Pražský hrad v pondělí dorazil izraelský prezident Jicchak Herzog, setkáním s hlavou státu Milošem Zemanem zahájil oficiální část návštěvy Česka. Zeman se na tiskové konferenci Herzogovi omluvil za postoj ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva k Izraeli. Oba prezidenti se také shodli, že by se mělo uskutečnit společné zasedání vlád Česka a Izraele. Herzog jednal rovněž s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 20:00|

Stálo to za to, atentát byl klíčovou událostí celosvětových dějin, řekl Zeman k 80. výročí operace Anthropoid

„Stálo to za to. Atentát na Heydricha nebyl jen událostí českých dějin, ale i klíčovou událostí evropských a celosvětových dějin,“ prohlásil  český prezident Miloš Zeman. Osmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha si v Národním muzeu připomněl společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Během pietní akce slavnostně otevřeli výstavu Nikdy se nevzdáme!, kterou připravily Národní muzeum a Vojenský historický ústav.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 19:44|

Zemana přijal rakouský prezident, o kanálu Dunaj-Odra-Labe ale Van der Bellena nepřesvědčil

Českého prezidenta Miloše Zemana ve středu ve svém vídeňském sídle Hofburgu uvítal s vojenskými poctami prezident Rakouska Alexander Van der Bellen. Česká hlava státu přijela k jižním sousedům poprvé od loňského znovuzvolení. V Rakousku se snaží najít i podporu pro výstavbu vodní cesty mezi Dunajem a Odrou.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 14:32|