SPD a Trikolora půjdou do dalších voleb společně. Okamura řekl, že chce zabránit propadnutí hlasů

Hnutí SPD a Trikolora uzavřela dohodu o spolupráci ve volbách 2024. Společný postup se tak bude týkat voleb do Evropského parlamentu, třetiny Senátu a krajských zastupitelstev. Podle předsedy sněmovní SPD Tomia Okamury má spojení těchto politických uskupení zabránit propadávání hlasů. Na brífinku u příležitosti podpisu společného memoranda zmínil, že „jde jen o začátek procesu, který má spojit síly dalších stran a osobností vlasteneckých sil.“

Předsedkyně Trikolory a bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová na tiskové konferenci zdůraznila, že cílem spojení je nenechat ve volbách znovu propadnout až milion voličských hlasů. Zmínila, že strany spolu šly úspěšně už do loňských voleb.

Memorandum je podle Okamury základem pro spojování vlasteneckých a národních stran proti politice vládní koalice. Voličům chce změnou nabídnout „maximální jistotu nepropadnutí hlasů“.

Podle analytiků může jít o krok opozičních stran vyhranit se vůči subjektu PRO právníka a podnikatele Jindřicha Rajchla, který byl do ledna 2022 členem Trikolory.