ANO v květnovém modelu Kantaru posílilo, podle průzkumu získává voliče vládní koalice

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar se sice na pořadí na prvních místech nic nezměnilo, ANO však díky růstu preferencí zvětšilo svůj náskok před ODS. Do sněmovny by se dostali ještě Piráti, SPD a STAN. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

V květnovém volebním modelu vykázalo ANO zisk 33,5 procenta, což je ve srovnání s předchozím měsícem nárůst o tři procentní body. ODS na druhém místě by se 17 procenty byla beze změny.

Třetí Piráti by měli 11,5 procenta, což je oproti dubnu o půl procentního bodu lepší výsledek. SPD by dosáhla na osm procent, meziměsíčně si tak pohoršila o procentní bod. Nad pětiprocentní hranicí je v tomto modelu už jen STAN se 6,5 procenta.

Lidovci by byli na čtyřech procentech, komunisté a TOP 09 by měli shodně 3,5 procenta. ČSSD (po sobotním sjezdu nově označovaná jako SOCDEM), která se minulé dva měsíce po delší době dostávala na pětiprocentní hranici, v květnovém modelu propadla o 2,5 procentního bodu na tři procenta. Přísaha by měla 2,5 procenta, na dvou procentech by byli jak Zelení, tak PRO 2022.

Autoři průzkumu podotýkají, že květen potvrdil trend přelivu voličů mezi vládním a opozičním táborem a ještě více ho prohloubil. „Zhruba dvě třetiny nově příchozích voličů ANO jsou od stran vládní koalice, zejména od ODS. Mezi důvody je dobře patrná obecná jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění vládního programu nebo špatná komunikace. Zbylá třetina nových voličů ANO se přesunula převážně od SPD. V této souvislosti je respondenty opakovaně zmiňováno, že SPD nemá potřebnou politickou sílu,“ konstatují.

ANO by porazilo i koalici SPOLU

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by se hnutí ANO umístilo první s 33,5 procenta. Ve srovnání s výsledkem voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2011 by to byl už o 6,5 procentního bodu lepší zisk.

Volební model – hypoteticky, s koalicí
Zdroj: stat. chyba ±1/1 až ±3/Kantar CZ pro ČT/15. 5. až 2. 6. 2023/tech. CATI/955 resp./7 p. b.

Koalice SPOLU by dosáhla na 24 procent, Piráti na 11,5 procenta, SPD na osm procent a STAN na šest procent. Ostatní strany a hnutí by dle modelu zůstaly pod pěti procenty.

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v době sběru dat, pak by o deklarované volbě bylo pevně rozhodnuto 40 procent dotázaných. Své rozhodnutí by spíše neměnilo 32 procent lidí. Že by svůj výběr možná nebo pravděpodobně ještě změnili, odpovědělo 27 procent respondentů. Podle modelu by se sněmovních voleb, pokud by se konaly v době sběru dat, zúčastnilo 61,5 procenta občanů.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 85. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 15. 5. až 2. 6. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 962 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 955 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,7 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.