Soud začal projednávat kauzu údajných daňových podvodů, mezi obžalovanými je Kočka

Pět lidí z rozsáhlého případu údajných daňových podvodů, ve kterém figuruje i pražský podnikatel Jan Kočka, uznalo vinu. Se státním zástupcem se následně dohodli na trestu. V kauze je obžalováno 26 lidí a čtveřice firem, podle státního zástupce zkrátili daně zhruba o 150 milionů korun. Pětapadesátiletý Kočka s obžalobou nesouhlasí. Případ začal v pondělí projednávat pražský městský soud.

Jedním z lidí, kteří se u soudu přiznali, je jednatel úklidové firmy Jakub Apko. Uvedl, že se cítí vinen a s obžalobou souhlasí. Podle své výpovědi na základě objednávky od Kočkovy společnosti Prostor vystavoval fiktivní faktury. „Práci jsem nevykonával,“ prohlásil.

Peníze, které za neexistující práce vyúčtoval, okamžitě vybral a předal svému spoluobžalovanému Jiřímu Černému, který Prostor zastupoval. Apko za to dostal čtyři procenta z účtované částky, uvedl u hlavního líčení. Dodal, že svého jednání lituje. Za daňové úniky je v současnosti souzen i u soudu v Liberci. Černý, kterého k soudu přivezla eskorta z vězení, to odmítl. „Nic z toho není pravda,“ uvedl.

Dosazovali „bílé koně“

Vinu uznala například i Monika Konečná. Uvedla, že v roce 2015 měla finanční problémy a známý jí nabídl pomoc. Stala se jednatelkou společnosti, podle své výpovědi ale nevěděla, co se ve společnosti děje. Účetnictví vedl někdo jiný. Činnost firmy Konečná nekontrolovala. Dohody o vině a trestu pětice obžalovaných bude ještě muset schválit soud.

Skupina podle obžaloby v letech 2013 až 2018 založila více než dvacet obchodních společností se sídlem v Praze, Kladně, Liberci, Brně a dalších městech. Do statutárních orgánů firem pak dosadila nastrčené lidi. Část ze společností ale nevykonávala žádnou reálnou činnost a sloužila pouze k tomu, aby díky nim mohla společnost Prostor snížit daňový základ.

Firmy podle státního zástupce fakturovaly neexistující služby, například úklidové či reklamní. Stát tím připravily na daních o 144 milionů korun, daň z přidané hodnoty zkrátili obžalovaní o zhruba 76 milionů a daň z příjmu právnických osob o 68 milionů korun. Obžalováni jsou z trestných činů zkrácení daně a legalizace výnosů z trestné činnosti. Deseti z nich hrozí až desetileté vězení. Ke skupině, které hrozí nejvyšší trest, patří i Kočka.

Předsedkyně trestního senátu Veronika Cukerová dva z obžalovaných hned na počátku jednání vyloučila k samostatnému projednání. Pro nemoc se již po několikáté omluvili. Jednání se zbylými 24 lidmi je zatím nařízeno do listopadu. Tento týden jsou naplánovány další výpovědi obžalovaných.

V kauze figurují také čtyři společnosti, mimo jiné Kočkova úklidová firma Prostor. Rodina Kočkových proslula pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky, Václava mladšího, zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na dvanáct a půl roku do vězení.

Kočka spolu se dvěma dalšími muži čelí také obvinění z vydírání. Trojice podle policie napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy.